Medicii trag un semnal de alarmă chiar înainte de Paște: “Atenție la copii’’
Sfintele sărbători pascale se apropie cu pași repezi, iar medicii trag un semnal de alarmă chiar înainte de marele eveniment. Specialiștii susțin că este nevoie de o atenție mai amănunțită asupra copiilor în această perioadă. Cei mici sunt expuși la pericole, fără să ne dăm măcar seama.
- Medicii avertizează părinții cu privire la supravegherea micuților
- La ce pericole sunt expuși cei mici în această perioadă
Cum Paștele se apropie repede, românii își fac de lucru prin gospodării sau apartamente, pentru a pune totul la punct pentru ziua marelui eveniment. Deși părinții sunt prinși cu treabă, să facă cât mai multă curățenie, trebuie să fie foarte atenți și la cei mici. Chiar și câteva clipe de nesupraveghere ar putea face diferența pentru copilul tău.
Medicii trag un semnal de alarmă
Medicii de la Spitalul de Copii ‘’Sf. Maria’’ din Iași, atrag atenția că în perioada următoare se așteaptă să apară ‘’victimele curățeniei de primăvară’’. Cum sărbătorile se apropie din ce în ce mai repede. Românii fac curățenie, lăsând astfel copii nesupravegheați. Ei bine, acest lucru îi expune pe cei mici la riscul de a se intoxica accidental cu substanțe chimice Mulți dintre ei au ajuns la spital după ce au înghițit din greșeală detergent lichid, diluant, soluții pentru curățenie sau chiar benzină.
„Încep să apară accidentele generate de perioada în care toată lumea este ancorată în mai multe activităţi administrative şi cei mici sunt mai puţin supravegheaţi. Există şi cazuri care sunt mai greu de gestionat, chiar dacă este o cantitate de toxic mai mică”, a precizat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.
,,Este nevoie de supraveghere amănunţită”
Unitatea de Primire a Urgențelor a primit zilele trecute un copil de 3 ani care a băut din greșeală benzină dintr-o sticlă care se afla în casă, crezând că este suc. De asemenea, în ultimele zile au fost în medie 120 de prezentări în UPU, dar au existat clar și perioade mai aglomerate.
„A necesitat internare în Clinica de Toxicologie. Spălătura gastrică în caz de ingestie a acestor substanţe este contraindicată, însă este nevoie de supraveghere amănunţită din partea personalului medical. Cei mai mulţi copii au fost consultaţi şi au plecat acasă, procentul internărilor a fost mai mic în contextul virozelor respiratorii. În continuare trebuie să luăm măsuri de izolare pentru a preveni transmiterea. De exemplu, la noi în spital purtarea măştilor de protecţie este absolut necesară, asigură protecţia nu doar în cazul COVID-19, ci pentru celelalte virusuri care se transmit pe cale aerogenă”, a completat medicul.