Vremea rămâne una a extremelor în România. Cu ce ne vom confrunta conform raportului ONU despre schimbarea climei: ”Este ciudat ce se întâmplă”
După raportul publicat de ONU despre schimbarea climei la nivel global și apariția unor fenomene meteo extreme, iată că specialiștii ne anunță că nici România nu va scăpa de ce este mai rău. Se pare că și în țara noastră vremea va rămâne în continuare una a extremelor, canicula, vijeliile și seceta vizând diferite regiuni din țară.
- Canicula, ploile și seceta vor pune stăpânire pe România.
- Specialiștii anunță fenomene meteo bizare.
Criza climatică anunțată de grupul interguvernamental de experți ai Organizația Națiunilor Unite se pare că-și va pune amprenta și asupra țării noastre. Conform ultimelor date venite de la specialiști, România nu va scăpa de fenomenele meteo extreme, care vor împărți teritoriul în două.
România se confruntă cu vreme extremă: caniculă, ploi și secetă
Conform spuselor lui Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo, țara noastră a fost împărțită în zona de sud și zona de nord, astfel că românii vor avea parte de o climă diferită.
Dacă cei care fac parte din zona bazinului Mării Mediteranene, adică sudul țării, se vor confrunta cu perioade lungi de caniculă, precipitații reduse și chiar secetă, românii din nord, care intră în partea Europei de Vest și Centrală, vor avea parte de zile ploioase, vijelii și chiar inundații.
Specialitul spune că trebuie să ne așteptăm la valuri de caniculă, precipitații de lungă durată și însemnate cantitativ, dar și secetă.
"Toate trei - valurile de căldură, precipitațiile intense și seceta sunt cumva puse în aceeași categorie. În raportul privind criză climatică, România este într-o zona de graniță, Europa e împărțită în 5 regiuni, și a ajuns într-o zonă în care partea de sud face parte din bazinul Mării Mediterane extins, iar partea de nord dincolo de Carpații Meridionali e considerată că fiind parte a Europei de Vest și Centrală. Pentru regiunea la nord de Carpați avem atât perioade cu secetă mai intense, dar și perioade cu precipitații mai intense. Partea de sud o să intre în schimb într-o regiune în care vor avea mai puține precipitații în special în timpul verii și atunci vom avea și secetă, și deșertificare. Deci este ciudat ce se întâmplă. Peste ambele regiuni vom avea valuri de căldură și temperaturi ridicate", a declarat Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo, informează DIGI24.
Vă reamintim că specialiștii ONU au anunțat în prima parte a raportului despre schimbările climatice ce au avut loc la nivel global și care vor mai avea că riscurile asupra încălzirii globale sunt foarte mari, mai ales din cauza efectelor activității umane.
Mai concret, în amplul raport, descris ca fiind un ”cod roșu pentru umanitate”, ONU arată că în ultimii cinci ani a crescut încălzirea globală, dar și că în perioada ce va urma ghețarii vor dispărea, ba mai mult decât atât, vom avea parte de fenomene meteo extreme fără precedent în istoria omenirii.