Satul din România cu căsuțe de poveste! Sunt ridicate din lut, ferestre din parbrize și sticle puse în pereţi. E foarte aproape de București / FOTO
Vreți să vă petreceți vacanța într-un loc inedit? Ei bine, atunci trebuie să știți că satul cu căsute de poveste, din România, ar putea fi varianta perfectă. La noi în țară există un loc cu căsuțe ridicate din lut, ferestre din parbrize și sticle puse în pereţi, și unde mai pui că e și aproape de București. Tu știai?
- Satul din România cu căsuțe de poveste
- Sunt ridicate din lut, ferestre din parbrize și sticle puse în pereţi
- E foarte aproape de București
Tu știai despre satul din România cu căsuțe de poveste? Este un loc aparte, unde aceste căsuțe sunt ridicate din lut, au ferestre din parbrize și sticle puse în pereţi. Este la doar câțiva kilometri de București.
Satul din România cu căsuțe de poveste
Căsuțele de poveste sunt situate în satul buzoian Berca. Așa cum scrie și în descrierea site-ului unde se pot face rezervări pentru a te caza acolo, „casele sunt construite din cob - acel amestec de pământ lutos, nisip, paie și apă, care modelat cu grijă de mâna omului, poate să transforme o construcție normală într-un loc de vis care să îți amintească cu plăcere de casa bunicilor sau să te transpună într-o lume a poveștilor, amintindu-ți de minunata lume a copilăriei. Casele sunt orientate concentric pentru a te păstra în această lume, pentru a te rupe de realitatea din jur, care te retranspune în cotidian.”
Aceste construcții au fost ideea unei învăţătoare de 35 de ani, din Buzău. Femeia povestește că inițial a vrut să ridice acolo un parc eolian, însă din cauza costurilor ridicate, a ales apoi să facă aceste căsuțe ecologice.
” Am contactat o arhitectă care are primele case de acest gen. La început ne-am gândit că e mai simplu, dar n-a fost. Pe parcurs ne-am dat seama că nu este uşor să ridicăm aceste case. Avem cinci case de cob, merge greu să le ridicăm pentru că nu e ca şi cum ai face o casă din cărămidă. Trebuie să fie anumite condiţii meteo, să fie soare, să bată vântul. Am reuşit să ridicăm toate zidurile”, a declarat inițiatoarea proiectului.
Construcţiile sunt rotunde, fără colţuri şi muchii. În pereţii exteriori au fost modelate nişe în care sunt puse sticle de diverse culori sau borcane prin care intră lumina de afară. Cât despre ferestre, acestea sunt de fapt parbrize de maşină reciclate. Căsuţele sunt acoperite cu un strat izolator peste care a fost plantată iarbă. Pentru confortul turiștilor, construcțiile din lut au încălzire în pardoseală și fiecare cameră are baie proprie.