Satul din România unic în lume cu drum și biserica din marmura ar fi blestemat. De ce nu mai locuiesc oameni aici / FOTO
În România există un sat unic în lume. Aici se găsește un drum din marmură, precum și o biserică, iar turiștii vin să vadă locul pitoresc. Localitatea a devenit aproape nelocuită din lipsa de posibilități, sătenii alegând orașele mai mari pentru venituri.
- Satul din România unic în lume cu drum și biserica din marmura ar fi blestemat
- De ce nu mai locuiesc oameni aici
Există în România un sat unic datorită drumului, dar și a bisericii din marmură. Localitatea Alun din județul Hunedoara se poate considera una dintre cele mai pitorești din toată țara. Mulți turiști ajung aici pentru a se bucura de priveliște uimitoare asupra satului.
Drumul de marmură a fost o problemă pentru localnici
Drumul de marmură al satului a reușit să-l scoată din anonimat. Cele mai multe case au rămas nelocuite, iar localitatea este frecventată de turiști, dar puținii săteni care au rămas aici, se plâng de drum. Aceștia și-ar fi dorit un normal asfaltat, fiindcă cel din marmură este plin de denivelări și gropi.
Roțile mașinilor se uzează mult mai repede, iar viteza maximă cu care poți merge pentru a se proteja este de 20 de km / oră. Acest drum nu a mai fost reparat de mai mulți ani, iar un alt drum nu mai este folosit, fiind mai abrupt și devenit impracticabil.
Satul a avut și perioada sa de glorie, în urmă cu 50 de ani, avea 100 de gospodării locuite, o școală și un internat. Exista o carieră de marmură la intrarea în sat, astfel că o mulțime de camioane coborau pe un drum industrial, înspre Govâjdia.
Din anii ’90, exploatarea a fost închisă, iar satul aflat la doar 30 de km de Hunedoara a început să se depopuleze, iar în prezent locuiesc mai puțin de 10 locuitori. În timpul iernii, doar câțiva turiști își mai fac apariția, pentru a vedea drumul și biserica din marmură. De-a lungul anilor, atât locuitorii din Alun, cât și din satele învecinate au plecat către Hunedoara, unde era un combinat siderurgic.
Biserica din marmură este o atracție turistică
Pe lângă drumul din marmură, există și o biserică pitorească. Chiar în centrul satului, stă o biserică frumoasă ridicată în anii ’30, iar fresca sa i-a fost pictată în anii ’60.
Clădirea a fost lăsată în paragină, iar de câțiva ani, a fost transformată în schit, unde slujesc două maici. Ele au grijă de biserică, iar pentru repararea sa au făcut mari eforturi. În apropiere se numără și o biserică din lemn, veche de trei secole, fiind reabilitată în ultimii ani.