Se schimbă buletinele în România. Cărțile de identitate vor avea cip cu antenă încorporată și vom putea face cu ele plăți contactless
Vom avea buletine noi în România. Cărţile de identitate electronice vor avea cipuri cu antenă proprie încorporată și vom putea face inclusiv plăți contactless cu acesta. Specialiștii sunt că noile buletine vor asigura un nivel maxim de securitate. Ar trebui să fie introduse până în anul 2031.
- Se schimbă buletinele în România
- Cărțile de identitate vor avea cip cu antenă încorporată
- Vom putea face cu ele plăți contactless
Subiectul cipurilor din buletine a fost unul extrem de controversat. În timp ce unii abia așteaptă schimbarea buletinelor vechi cu cele noi, alții sunt împotriva cărților de identitate electronice.
Se schimbă buletinele în România
Noile cărți de identitate vor avea un nivel maxim de securitate și vor putea fi folosite inclusiv pentru a face plăți contacless. Cel puțin așa se arată în caietul de sarcini al contractului de achiziție lansat de Imprimeria Națională pentru cipuri și materia policarbonat cu antenă inserată.
„Cipul este de tip dual interface, care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact cât și contractless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat”, se arată în caietul de sarcini, potrivit Economedia.
Pentru noile cărți de identitate, 9 milioane de cipuri și 375.000 de plastice cu antenă vor fi achiziționate. Aproximativ 189 de milioane de lei va costa contractul de tip cadru, care este împărțit în cinci subsecvențe, pentru fiecare din anii 2022, 2023, 2024, 2025 și 2026.
Până în anul 2031 ar trebui ca toți să avem astfel de cărți de identitate, cu cip. Noile buletine sunt de dimensiunea unui card bancar și, pe lângă informațiile regăsite pe actualele cărți de identitate, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială.
Încă de la sfârșitul anului 2021 în municipiul Cluj-Napoca, au fost emise până acum 5.000 de astfel de buletine noi, printr-un proiect-pilot.