Cât costă să iei prânzul în stratosferă. Mâncarea va fi gătită de un bucătar cu stele Michelin
V-ați întrebat vreodată cum ar fi să luați masa în spațiu?! Deși ai putea crede că acest scenariu e de domeniul ficțiunii, ei bine, ar putea deveni în curând, real. Un startup francez pe nume Zephalto plănuiește să ducă pasagerii în spațiu într-un balon pentru o masă fascinantă, de neuitat. Cât va costa o astfel de experiență.
- Cât costă să iei prânzul în stratosferă
- Mâncarea va fi gătită de un bucătar cu stele Michelin
Se pare că nu este nevoie de o rachetă pentru a explora marginea spațiului. Startup-ul francez Zephalto tocmai a anunțat planurile pe care le are pentru a trimite turiști în stratosferă, într-un balon spațial, până în 2025. Cât costă o astfel de experiență.
Cât costă să iei prânzul în stratosferă
În timp ce turismul spațial este încă o noutate și o experiență de nișă, asta nu împiedică deloc companiile și startup-urile precum Zephalto să ia inițiative și să ducă civilii în spațiu. Totuși, trebuie să știți că o astfel de experiență nu este tocmai accesibilă.
Pentru o sumă care pornește de 120.000 de euro de persoană, călătoria dus-întors de șase ore în stratosferă ar oferi „vederi de neegalat” asupra Pământului și o experiență culinară rafinată. Mâncarea va fi gătită de un bucătar cu stele Michelin.
Călătoria ar include mese gourmet atât înainte, cât și în timpul zborului, aperitive, degustare de vinuri, fotografie stratografică și posibilitatea de a împărtăși instantaneu experiența cu oamenii din nou pe Pământ prin Wi-Fi. Capsula, în prezent proiectată de arhitectul francez Joseph Dirand, ar avea 20 de metri pătrați de încăpere interioară, în care să găzduiască șase pasageri și doi piloți.
Țara de unde se va înălța balonul
Balonul, umplut cu heliu sau hidrogen, va pleca din Franța și va urca la 25 km în decurs de aproximativ o oră și jumătate. Odată ajuns la altitudinea maximă, balonul va pluti timp de trei ore, timp suficient pentru ca oamenii să se bucure de priveliști, înainte de a veni înapoi la sol.
Zephalto vizează 60 de zboruri pe an odată ce începe operațiunile comerciale. A efectuat deja trei zboruri de testare cu piloți la bord, deși niciunul nu a atins altitudinea maximă. Cu toate acestea, compania se așteaptă să atingă înălțimea țintă într-un zbor de testare la sfârșitul acestui an.
Baloanele cu echipaj la mare altitudine nu sunt o idee nouă. În 1931, fizicianul elvețian Auguste Piccard a urcat 16 km într-o capsulă presurizată atașată de un balon cu heliu, devenind prima persoană care a ajuns vreodată în stratosferă. De atunci, baloanele de mare altitudine cu echipaj au crescut la peste 34 km, deși tehnologia nu a devenit comercială încă.