Ce efecte secundare a avut până acum vaccinul rusesc Sputnik V. Ar fi investigate 4 decese legate de el, în Rusia
Vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia a creat un val de controverse încă de la lansarea lui. Cu toate că autoritățile s-au mândrit cu primul ser împotriva coronavirusului, acesta ar fi prezentat o serie de efecte secundare, iar în prezent sunt investigate 4 decese.
- Au fost raportate mai multe decese în urma vaccinării cu serul Sputnik V
- Ce efecte secundare prezintă
Conform unui raport oficial al Comitetului Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19 au fost raportate 5 de ce în urma efectelor adverse ale persoanelor vaccinate cu serul Sputnik V., dezvoltat în Rusia. Potrivit investigațiilor ulterioare, decesele au fost catalogate drept coincidențe, fără a se face o legătură cu administrarea vaccinului anti-Covid-19.
Efectele adverse ale vaccinului Sputnik V
În lupta cu coronavirusul, Rusia a fost prima țară care a lansat un vaccin care să imunizeze populația împotriva virusului ucigaș din China. Cu toate acestea, specialiștii din întreaga lume au fost sceptici în privința serului și nu s-au grăbit să își pună încrederea în el. Pe de altă parte, rușii nu au avut deloc temeri și s-au dus în număr cât mai mare la vaccinare. . Cercetările făcute în Rusia au arătat că vaccinul produs în laboratoarele din țară ar avea o eficiență de 95%.
Sputnik V poate fi păstrat în condiții ceva mai favorabile decât alte vaccinuri, căci trebuie depozitat într-un frigider standard la 2-8 grade Celsius. Ba mai mult, vaccinul rusesc diferă prin a doua doză, aceasta folosind un virus diferit ca vector. Printre efectele adverse se regăsesc simptomele asemenea unei răceli puternice sau a gripei. Potrivit rapoartelor, nu au fost sesizate efecte secundare majore. Printre cele mai comune sunt:
- Durerile de cap
- Amețeala,
- Oboseală
- Febră ușoară
- Frisoane
- Durere și inflamașie la locul injectării
- Cefalee
Prețul vaccinului rusesc a fost stabilit la cel mult 10 dolari pentru o doză, fiind de două ori mai mic decât cel al vaccinurilor care folosesc tehnologia ARN mesager, aşa cum se întâmplă în cazul vaccinurilor dezvoltate de companiile americane Moderna şi Pfizer.