Ce se aude într-o gaură neagră. NASA a reușit să capteze sunetele / VIDEO
Găurile negre sunt unele dintre cele mai ciudate și mai fascinante obiecte din spațiu. Sunt extrem de dense, cu o atracție gravitațională atât de puternică, încât nici măcar lumina nu poate scăpa. Calea Lactee ar putea conține peste 100 de milioane de găuri negre, deși detectarea lor este foarte dificilă. Iată ce se aude într-o gaură neagră!
- Ce sunete se aud într-o gaură neagră
- NASA a reușit să capteze zgomotele
- Ce spun specialiștii în știință
Găurile negre sunt puncte din spațiu atât de dense încât creează locuri gravitaționale adânci. Sunt puncte de gravitație extrem de intensă din care nimic, nici măcar lumina, nu poate scăpa. Iată ce se aude în interior!
Ce se aude într-o gaură neagră
O gaură neagră se poate forma prin moartea unei stele masive. De obicei, găurile negre nu pot fi observate direct din cauza dimensiunilor lor mici și a faptului că nu emit lumină. În ”inima” Căii Lactee se află o gaură neagră supermasivă.
Potrivit specialiștilor, aceasta are de aproximativ 4 milioane de ori masa Soarelui și se află la aproximativ 26.000 de ani lumină distanță de Pământ. NASA a publicat un videoclip în care se pot auzi sunetele din interior.
„Concepția greșită că nu există sunet în spațiu provine din cauza faptului că cea mai mare parte a acestuia este un vid care nu oferă nicio modalitate de călătorie a undelor sonore”, a scris NASA pe Twitter.
Câte tipuri de găuri negre există
Pe de altă parte, NASA a transmis că sunetul este amplificat și mixat cu alte date pentru a putea auzi o gaură neagră.
Există patru tipuri de găuri negre: stelare, intermediare, supermasive și miniaturale. Cel mai cunoscut mod în care se formează o gaură neagră este moartea stelară. Pe măsură ce stelele ajung la sfârșitul vieții, majoritatea se vor umfla, își vor pierde din masă și apoi se vor răci.
Prima imagine a unei găuri negre a fost surprinsă în 2019, fiind vorba despre gaura neagră din centrul galaxiei M87 la 55 de milioane de ani lumină de Pământ. Fotografia i-a încântat pe oamenii de știință din întreaga lume.