Oamenii de știință au descoperit un nou material care ar putea schimba lumea și ar revoluționa domeniul energiei și al electronicelor
Oamenii de știință au descoperit un nou material care ar putea schimba întreaga lume. Potrivit spuselor cercetătorilor, a fost creat un material supraconductor care funcționează atât la o temperatură, cât și la o presiune suficient de scăzute pentru a fi folosit în situații practice.
- Descoperirea făcută de oamenii de știință
- Materialul care ar putea schimba lumea și ar revoluționa domeniul energiei și al electronicelor
Oamenii de știință au făcut o descoperire pe care o urmăresc de mai bine de un secol, în realizarea unui material care este capabil să transmită electricitate fără rezistență și să treacă de câmpurile magnetice din jurul materialului.
Noul material descoperit de oamenii de știință, care ar putea schimba lumea
Descoperirea acestui material, numit de oamnii de știință "materieroşie" ("reddmatter"), după culoarea sa şi cu referire la un material din serialul SF "Star Trek", ar putea duce la rețele electrice care sunt capabile să transmită fără probleme energie, economisind până la 200 de milioane de megawați oră, care sunt în prezent pierduți din cauza rezistenței. De asemenea, acest nou materual ar putea contribui la fuziunea nucleară, un proces mult așteptat care ar putea crea putere nelimitată, dar și pentru trenuri de mare viteză, plutitoare și noi tipuri de echipamente medicale.
"O cale către electronice de consum supraconductoare, linii de transfer de energie, transporturi şi îmbunătăţiri semnificative ale confinării magnetice pentru fuziune sunt acum o realitate. Credem că ne aflăm acum în era modernă a supraconductorilor", a declarat profesorul Dias citat într-un comunicat.
Noul material a fost descris într-un studiu publicat joi în Nature. Acesta a fost creat dintr-un metal de pământ rar numit lutețiu, amestecat cu hidrogen și o mică parte de azot. Au fost apoi lăsați să reacționeze două-trei zile, la temperaturi ridicate. Conform lucrării publicate, compusul creat era de un albastru intens, însă, ulterior, fost supus unei presiuni foarte mari, moment în care a trecut de la albastru la roz pe măsură ce a ajuns la supraconductibilitate şi apoi a devenit din nou de un roşu intens în starea sa metalică nesupraconductibilă scrie independent.co.uk.
Pentru a funcţiona, materialul necesită încă să fie încălzit la 20,5 grade Celsius şi comprimat la aproximativ 145.000 psi. Noul material este suficient de practic încât oamenii de știință implicați în lucrare să spună că va marca o nouă eră pentru utilizarea practică a materialelor supraconductoare.