Salariul uriaș pe care îl primește un europarlamentar. Suma este amețitoare, comparativ cu veniturile din România
Urmează alegerile europarlamentare din 2024, astfel că românii trebuie să fie informați cu privire la persoanele pe care urmează să le voteze. Așadar, iată ce salariu uriaș primește un europarlamentar și ce sumă incredibilă îi intră în conturi lunar. Este echivalentul a multor salarii lunare medii ale românilor.
- Câți bani primește un europarlamentar
- Suma depășește câteva salarii medii din România
Meseria de europarlamentar nu este pentru oricine, dar cu siguranță este una foarte bine plătită. Salariile pe care le primesc deputații sunt mai mari decât s-ar fi așteptat români, dar banii sunt plătiți din bugetul Parlamentului. Așadar, există fonduri suficiente cu care să achite salarii de mii de euro pe lună.
Ce salariu are un europarlamentar
Românii vor vota europarlamentarii din aceeai țară, în timpul alegerilor de la începutul lunii iunie. Aceștia au o misiune importantă, dar și salariul pe care îl primesc este pe măsura așteptărilor.
Așadar, salariul este calculat în funcție de salariul de bază al unui judecător de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene și reprezintă un proces de 38,2%. Conform acestui calcul, salariul unui deputat este de aproximativ 10.075,18 euro brut și 7.853,89 euro net, bani pe care îi primește lunar.
Dincolo de acest salariu, eurodeputații mai au și alte beneficii financiare, cum ar fi indemnizațiile. Mai exact, bani cu care să acopere cheltuielile pe care le au pentru a-și exercita jobul, cum ar fi chiria pentru un spațiu de birou și alte cheltuieli. În acest caz, suma forfetară este de 4.950 euro pe lună.
Aceștia mai beneficiază și de suma de 350 euro pe zi drept diurnă și este considerată indemnizație de ședere. Cu acești bani se acoperă cheltuieli pentru cazare, mâncare și transport.
Ce pensii primesc europarlamentarii
Atât salariile, cât și pensiile pe care le primesc europarlamentarii sunt la fel de mari. Foștii deputați au dreptul la pensie după vârsta de 63 de ani, iar valoarea acesteia este de 3.5% din salariul pe care l-au primit pentru fiecare an complet.
Suma nu poate să depășească 70% din salariul pe care l-au primit în timpul anilor de activitate. De asemenea, beneficiarii pot alege o singură formă de pensie, respectiv ori pentru limita de vârstă, ori pentru invaliditate.