Telefoanele mobile ar fi jucat un rol important în râspândirea rapidă a COVID-19. S-a dovedit că 45% dintre ele au purtat virusul în timpul pandemiei
Potrivit unui studiu, aproape jumătate dintre telefoanele mobile testate în apogeul pandemiei au fost contaminate cu virusul SARS-CoV-2, întărind teoria potrivit căreia dispozitivele au supraalimentat răspândirea Covid-19. S-a dovedit că 45% dintre ele au purtat virusul în timpul pandemiei.
- 45% dintre telefoane au purtat virusul Covid-19 în timpul pandemiei
- Telefoanele mobile ar fi jucat un rol important în râspândirea rapidă a bolii
În timpul apogeului pandemiei, un studiu a arătat că aproape jumătate dintre telefoanele mobile testate au fost contaminate cu virusul SARS-CoV-2. Rezultatul studiului alimentează teoria conform căreia aceste dispozitive ar fi putut juca un rol în răspândirea rapidă a COVID-19.
Telefoanele mobile ar fi jucat un rol important în râspândirea rapidă a COVID-19
Cercetătorii de la Universitatea Bond din Australia au efectuat o analiză cuprinzătoare a 15 studii din 10 țări, toate care au investigat contaminarea cu SARS-CoV-2 pe telefoanele mobile din spitale, din 2019 până în 2023.
Din cele 511 telefoane examinate, 231 (45%) au fost testate pozitiv pentru prezența virusului SARS-CoV-2, responsabil de cauza COVID-19. Un studiu alarmant din 2022, în Franța, a constatat că toate cele 19 telefoane testate au fost contaminate cu virusul.
Dr. Lotti Tajouri, cercetător principal și profesor asociat de biologie moleculară la universitate, consideră că această revizuire sistematică oferă o explicație convingătoare pentru răspândirea globală rapidă a COVID-19, în ciuda măsurilor stricte de control, cum ar fi blocarea, închiderea frontierelor și distanțarea socială.
Cercetările anterioare au confirmat că virusul SARS-Cov-2 poate rămâne viabil pe suprafețe de sticlă, cum ar fi telefoanele mobile, până la 28 de zile.
„Puteți să vă spălați mâinile de câte ori doriți, dar de îndată ce vă atingeți telefonul mobil, vă contaminați din nou. Telefoanele mobile sunt în mâinile a miliarde de indivizi, subminând practicile esențiale de spălare a mâinilor și contribuind potențial la răspândirea globală a acestor viruși”, a declarat Dr. Lotti Tajouri.
Dr. Tajouri a citat un studiu anterior efectuat în unitatea de terapie intensivă pediatrică și în secția de urgență pediatrică a unui spital, care a găsit 11.163 de microbi pe telefoanele mobile ale 26 de lucrători din domeniul sănătății, inclusiv viruși patogeni și bacterii rezistente la antibiotice.
Cercetătorii recomandă instalarea de dezinfectanți pentru telefoane cu lumină ultravioletă-C
În urma acestor constatări, cercetătorii recomandă instalarea de dezinfectanți pentru telefoane cu lumină ultravioletă-C închise în apropierea stațiilor de spălare a mâinilor în medii cu risc ridicat, cum ar fi spitale, restaurante, vase de croazieră, aeroporturi și instituții de îngrijire a bătrânilor.
„Luați în considerare sectorul sănătății, de exemplu. Dacă asistentele și medicii folosesc telefoanele mobile în aceste locuri fără să știe că dispozitivele lor sunt contaminate, ei pot duce fără să vrea microbii mai departe. Atunci când interacționează cu pacienții vulnerabili, ei ar putea transmite acești viruși persoanelor care sunt fragile și imunocompromise. Lumina UV-C ucide în mod eficient germenii prin deteriorarea ADN-ului microbian, iar dezinfectanții comerciali pentru telefoane UV-C pot dezinfecta un telefon în 5-10 secunde.”, a mai declarat Dr. Lotti Tajouri.