Alertă medicală! Părinții trebuie să fie atenți! Ce spun specialiștii despre infecția cu streptococul beta-hemolitic
E alertă medicală în România! Numărul infecțiilor cu streptococ beta-hemolitic a explodat. Potrivit specialiștilor, în ultima perioadă, numărul copiilor care au fost diagnosticați cu infecția provocată de această bacterie a crescut. Medicul Mihai Craiu, pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București și fondatorul „Spitalului Virtual pentru Copii” a vorbit despre ”faimoasa streptofobie națională”.
- Alertă medicală
- Părinții trebuie să fie atenți
- Ce spun specialiștii despre infecția cu streptococul beta-hemolitic
Potrivit dezvăluirilor făcute de pediatruul Mihai, în ultima perioadă, tot mai mulți copii s-au îmbolnăvit după ce s-au infectat cu streptococul beta-hemolitic grup A (GAS). Numărul crescut de îmbolnăviri s-ar datora faptului că o mulțime de persoane au renunțat la măsurile anti-COVID și nu au mai respectat setul de indicații de prevenție.
Alertă medicală! Părinții trebuie să fie atenți!
Infecția cu Streptococcus pyogenes, o bacterie beta-hemolitică, cunoscut și sub denumirea de streptococ de grup A (GAS), provoacă o mare varietate de boli. Un organism omniprezent, S pyogenes este cea mai frecventă cauză bacteriană a faringitei acute, reprezentând 15-30% din cazuri la copii și 5-10% din cazuri la adulți. În timpul iernii și primăverii, în climatul temperat, până la 20% dintre copiii asimptomatici de vârstă școlară pot fi purtători de streptococ de grup A.
Pe lângă infecțiile tractului respirator superior și ale pielii, bacteria poate provoca o mare varietate de infecții sistemice invazive. Potrivit informațiilor publicate de Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București și fondatorul „Spitalului Virtual pentru Copii”, pe Facebook: „Odată cu renunțarea la măsurile oficiale de minimalizare a riscului de transmisie a virusului SARS-CoV-2, în martie 2022, au revenit "bunele" obiceiuri și aproape nimeni nu a mai respectat setul de indicații de prevenție. Căci, vorba aia, am scăpat de dictatura medicală...”
Cum recunoști infecția cu streptococul beta-hemolitic grup A (GAS)
Potrivit specialiștilor, netratată corespunzător, infecția cu streptococul beta-hemolitic poate avea urmări grave de aceea, cel mai bine e ca atunci când vă gândiți că ați fi putut fi infecta fie dumneavoastră, fie copilul, indicat este să cereți părerea unui medic specialist.
„Putem folosi cu succes, la sfatul medicului, Penicilină V sau Amoxicilină. Iar la cei cu alergie la penicilină, dar fără istoric de anafilaxie, ar putea fi folosite cefalosporinele de generatie I. Practic nu exista tulpini rezistente. Despre macrolide, numai de bine... Le putem utiliza cu succes dacă antibiograma dovedește că GAS nu este rezistent la acestea (eritromicină, azitromicină sau claritromicină). Și trebuie să fim calmi. Panica nu ajută la nimic. Nici autodiagnosticul... Spun asta pentru că faimoasa scarlatină este ușor de recunoscut - ea are erupție aspră la palpare, pe piele (mai ales pe corp și foarte rar pe față), ce se descuamează ulterior, febră mare și limbă zmeurie. Întâi apar depozite albicioase. La dispariția progresivă a acestora limba rămâne zmeurie. Infecțiile cu GAS (deci și scarlatina) sunt acum, primăvara, foarte frecvente. (...) Si se vindecă după un diagnostic precis și un tratament corect!”, a mai spus medicul pediatru Mihai Craiu pe Facebook.