Alte trei drone de spionaj, trimise de NATO în România! Aparatele de zbor sunt capabile de atac, monitorizare și zboruri de recunoaștere
Publicat pe 13.10.2023 la 13:50 Actualizat pe 13.10.2023 la 13:50
Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, trei aeronave MQ-9 Reaper olandeze urmează să sosească, anul viitor, în 2024, în România. Aparatele de zbor sunt capabile de atac, monitorizare și zboruri de recunoaștere.
- NATO trimite încă trei drone de spionaj în România
- Aparatele de zbor sunt capabile de atac, monitorizare și zboruri de recunoaștere
În anul 2004, România a dobândit statutul de Aliat, după ce pe data de 29 martie a aceluiași an menționat anterior, la Washington, a fost depus instrumentul de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord. Câteva zile mai târziu, pe 2 aprilie 2004, a avut loc, la Bruxelles, ceremonia arborării drapelului de stat la Cartierul general al NATO şi reuniunea miniştrilor de externe Aliaţi, marcând simbolic aderarea ţării noastre la Alianţă.
Alte trei drone de spionaj, trimise de NATO în România
În anul 2024 ar urma să sosească trei aeronave MQ-9 Reaper olandeze în România. Potrvit informațiilor, aparatele de zbor sunt capabile de atac, monitorizare și zboruri de recunoaștere.
„Ministerul Apărării Naționale salută decizia Guvernului Olandez de a disloca, pe parcursul anului 2024, trei avioane de recunoaștere fără pilot de tip MQ-9 Reaper din dotarea Forțelor Armate Regale ale Țărilor de Jos. Aeronavele vor acționa, pe o perioadă cuprinsă între șase și 12 luni, din Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii și vor fi deservite la Cîmpia Turzii de circa 40 de specialiști olandezi”, transmite MApN.
Sursa menționată anterior menționează că această decizie a fost luată în premieră de Țările de Jos și are ca scop consolidarea apărării flancului estic al NATO. Așadar, aeronavele vor avea misiunea de a colecta, în scop preventiv, date și informații pentru monitorizarea situației de-a lungul frontierei de est a teritoriului Alianței.
„Dislocarea celor trei aeronave face parte din eforturile întreprinse pe palier politic și militar la nivel aliat și național în sprijinul consolidării posturii colective de apărare din regiunea Mării Negre, concretizate printr-o creștere substanțială a prezenței aliate pe flancul estic, inclusiv în România. Contribuțiile substanțiale cu trupe aliate pe teritoriul național demonstrează, încă o dată, unitatea și coeziunea aliată și dovedesc credibilitatea posturii de descurajare și apărare”, se mai arată în comunicatul MApN.
Armata, din nou obligatorie în România? Ce a declarat premierul Nicolae Ciucă
Conflictele izbucnite în Ucraina și Israel stârnesc panică în toată lumea. Cu câteva luni în urmă, premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre posibilitata ca armata să devină, din nou, obligatorie în România. Premierul României a adus argumente în favoarea chemării la arme a bărbaților punctând că a trecut perioada în care armatele mici, constituite pe bază de voluntariat, erau suficiente.
„Astfel, pe planşa de lucru, revine constructul industriei de apărare care trebuie să devină industrie de război şi armatelor mici tehnologizate şi sofisticate de profesionişti care trebuie să revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăţi şi capacităţi de mobilizare extinsă, pentru a face faţă unui război pe scară largă, un război lung şi de înaltă intensitate, care epuizează resursele”, a declarat atunci premierul Nicolae Ciucă.