Amenzi de sute de lei pentru întârzierea de emitere a facturilor. Enel, CEZ sau E.ON au fost sancționate
Mai multe amenzi au fost oferite furnizorilor de energie electrică. În urma unor controale, ANRE a observat mai multe probleme legate de întârzierea facturilor pentru clienți. Amenzile se ridică la peste 380.000 de lei.
- ANRE a sancționat mai mulți furnizori de electricitate
- Ce companie a avut amenda cea mai mare
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amendat mai mulți furnizori de energie electrică. Sumele sunt uriașe, iar motivul a fost întârzierea de emitere a facturilor.
ANRE a anunțat printr-un comunicat de presă suma totală a amenzilor aplicate furnizorilor de energie. Ea se ridică la o valoare totală de 380.000 de lei. În urma mai multor acțiuni de control efectuate după sesizarea clienților, companiile au fost sancționate.
Perioada de verificare a fost cuprinsă între 01.04.2022-30.09.2022. Furnizorii de energie electrică nu și-au respectat obligațiile și au emis cu întârziere facturile pentru perioada aferentă. Elentrica, CEZ, E.ON, Enel și Hidroelectrica au fost sancționate contravențional.
"Aşa cum am anunţat public, ca urmare a numeroaselor sesizări privind neemiterea facturilor de energie electrică, am demarat acţiuni de control la principalii furnizori de energie electrică. Acţiunile de control au avut ca tematică verificarea modului în care, în perioada 01.04.2022 - 30.09.2022, furnizorii şi-au respectat obligaţia de a emite facturi conform perioadei de facturare convenite cu clienţii finali. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că furnizorii controlaţi nu şi-au respectat obligaţiile legale, respectiv au emis cu întârziere sau nu au emis facturi de energie electrică după fiecare perioadă de facturare, aceştia fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 380.000 lei", se arată în comunicatul ANRE.
Cea mai mare amendă a fost la Electrica
Inspectorii ANRE au menționat în comunicat sumele privind amenzile oferite. Cea mai mare a fost la Electrica de 120.000 de lei. A urmat apoi Hidroelectrica - 70.000 de lei, CEZ Vânzare - 60.000 de lei, E.ON Energie România 50.000 de lei, Enel Energie - 50.000 de lei şi Enel Energie Muntenia - 30.000 de lei. Aceștia vor face mai multe investigații și vor sancționa unde va fi cazul.
"Vom continua să monitorizăm respectarea prevederilor legale în vigoare pentru a remedia acele încălcări care afectează consumatorii de energie electrică şi gaze naturale", a mai scris ANRE.