Anunț important făcut de ministrul Muncii! Toți românii trebuie să știe! Care e data până la care poate fi cumpărată vechimea în muncă
Anunț important făcut de ministrul Muncii, pentru toți românii! Care e data până la care poate fi cumpărată vechimea în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă. Ce a declarat Simona Bucura Oprescu.
- Ministerul Muncii, anunț important pentru români
- Care e data până la care poate fi cumpărată vechimea în muncă
Un proiect de Ordonanță de Urgență privind domeniul pensiilor publice a fost lansat de Ministerul Muncii. Ce trebuie să știe toți românii. Care este data până la care își pot cumpăra vechime în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă.
Ministerul Muncii, anunț important pentru români
Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind domeniul pensiilor publice a fost lansat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Românii trebuie să știe că termenul posibilității cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă a fost prelungit până la data de 31 decembrie 2024.
„Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a lansat în transparență decizională un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind domeniul pensiilor publice. Proiectul prevede, printre altele, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă, termenul fiind prelungit până la data de 31 decembrie 2024”, anunță Simona Bucura Oprescu, scrie antena3.ro.
Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Muncii, românii interesați pot plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru cel mult 6 ani anteriori lunii în care se încheie contractul cu Casa de Pensii.
Cum se efectuează plata contribuției
Plata contribuţiei se efectuează într-o singură tranşă sau în tranşe lunare până la termenul de 31 decembrie 2024.
„Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare. Cota de contribuţie, potrivit Codului Fiscal, este de 25%. Persoanele interesate trebuie să se prezinte la Casa de Pensii personal sau prin mandatar, desemnat prin procură specială, cu cartea de identitate în original și copie”, a mai declarat ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu.
Potrivit informațiilor, până în prezent, la nivel național au fost încheiate 28.516 contracte de asigurare socială cu plata retroactivă (cumpărarea de vechime) pentru care s-au plătit 336.885.881 de lei.