Armata Română, înapoi în Irak. Ce misiune și ce soldă au militarii
Militarii români se întrorc în Irak. Armata Română va trimite, din luna iulie, 150 de militari. La solicitarea NATO, aceștia vor participa la misiunea extinsă a Alianţei în Irak. Solda nu este deloc de neglijat.
- Militarii români se întorc în Irak.
- Vor participa într-o misiune a NATO.
Armata Română este inclusă într-o misiune extinsă a NATO. 150 de militari români se întorc în teatrul de operaţii Irak începând cu luna iulie a acestui an. Participarea acestora a fost aprobată de preşedintele Klaus la propunerea prim-ministrului Florin Cîţu, după consultarea CSAT şi cu informarea Parlamentului.
„România şi-a manifestat interesul pentru consolidarea profilului său internaţional, ca factor de stabilitate şi promovare a valorilor NATO privind securitatea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu şi de garant furnizor de securitate, parte a angajamentelor naţionale asumate în raport cu aliaţii şi partenerii pentru susţinerea eforturilor Alianţei”, se arată în scrisoarea trimisă Parlamentului de şeful statului.
Armata Română, din nou în Irak
În total, în misiunea extinsă a NATO vor participa 4.400 de militari, în contextul în care Bagdadul dorește consolidarea parteneriatului cu Alianţa Nord-Atlantică, ca urmare a reducerii prezenţei americane pe teritoriul irakian.
Misiunea este una non-combat, sub egida NATO şi a Coaliţiei Globale contra Statului Islamic. Mai exact, militarii români vor forma și perfecționa forţele de securitate irakiene astfel încât acestea să se poată apăra singure în cazul unor amenințări.
Potrivit Adevărul, despre întoarcerea Armatei Române în Irak a vorbit și fostul director al Serviciului Român de Informaţii Costin Georgescu, care consideră că este o revenire de bun augur.
„Este foarte bine că ne implicăm pentru că demonstrăm că suntem un membru activ al Alianţei, care este oricând gata să pună umărul pentru realizarea misiunilor colective curente ale NATO. Apoi, orice misiune într-un teatru real de luptă este ca o şcoală pentru militarii români, care vor veni acasă cu o experienţă foarte preţioasă, care nu poate fi dobândită pe un poligon de pregătire din ţară. Oricum, Bagdadul a cerut mai multe trupe NATO din două motive. În primul rând, este conştient că are nevoie de instructorii aliaţi pentru a pregăti trupele naţionale. Apoi, mai important, Bagdadul demonstrează eventualilor agresori că are o relaţie privilegiată cu NATO. Este un fel de avertisment pentru potenţialii duşmani statali, dar şi pentru teroriştii ISIS, care acum câţiva ani au răvăşit întreaga ţară”, a precizat Costin Georgescu.
Cu cât sunt plătiți mlitarii români
La plecarea în misiune, militarii primesc o primă de campanie egală cu prima soldă. Astfel, este vorba despre un salariu dublat. În timpul misiunii, militarii vor avea o soldă de funcție dublată, la care se adaugă o compensaţie de risc/pericol deosebit în cuantum de 30%.
De asemenea, ofiţerii care participă la misiuni în teatrele de operaţii primesc 90 de euro pe zi, iar subofițerii, cel mult 70 de euro pe zi. În plus, fiecare militar primeşte câte un euro pentru „legătura socială cu familia”. Așadar, pe parcursul misiunii, militarii primesc un salariu mărit de 2,3 ori la care se adaugă lunar cel mult 2.820 de euro.