Blocurile din București care pot fi demolate. Locuitorii vor fi nevoiți să se mute: ”În loc să fie consolidate, este preferabil...”
Blocurile care au fost construite în perioada anilor ’50 - ’60 riscă să fie dărâmate. Prefectul Capitalei, Toni Greblă a anunțat că este mai ieftină demolarea și construcția unor clădiri noi, decât consolidarea acestora în următoarea perioadă.
- Blocurile din București care pot fi demolate
- Locuitorii vor fi nevoiți să se mute
Blocurile construite în anii ’50 - ’60 ar urma să fie demolate, conform prefectului Capitalei, Toni Greblă. Plata pentru clădirile care necesită consolidare ar fi mult mai mare, iar demolarea și construcția altor blocuri pare să fie varianta cea mai optimă.
Blocurile din anii ’50 - ’60 ar urma să fie demolate
Cutremurul din Turcia a tras un semnal de alarmă și pentru conducerea din București. Tot mai multe clădiri riscă să fie distruge în cazul unui astfel de eveniment. Toni Greblă, prefectul capitalei spune că locuințele construite între anii ’50 - ’60 ar trebui să fie dărâmate, în loc să fie consolidate deoarece cheltuielile ar fi mult mai mari. Clădirile istorice vor rămâne în „picioare”, fiind consolidate, fiind monumente importante.
”În loc să fie consolidate, este preferabil să fie demolate”
Blocurile din acea perioadă nu au niciun istoric în spate, astfel că nu este nevoie de o consolidare a lor. Pentru ca viața cetățenilor să nu fie în pericol, el recomandă dărâmarea locuințelor și construirea unor altele noi.
Acesta a menționat că există bani pentru consolidarea clădirilor, dar de un deceniu încoace fondurile din bugetul statului nu s-au alocat în acest domeniu.
„Blocurile care au 60-70 de ani şi nu au niciun istoric în spate, acelea care trebuie consolidate, în loc să fie consolidate, este preferabil să fie demolate. Este vorba de blocurile de locuinţe construite în anii 50-60. Dar în ceea ce priveşte clădirile istorice, tehnologia de consolidare s-a perfecţionat atât de mult, încât orice clădire, cât de veche ar fi, poate fi consolidată, astfel încât să reziste şi la cutremure de 8 grade.
Una sunt blocurile de la începutul comunismului, care, decât să fie consolidate, e preferabil să fie demolate şi ridicate alte locuinţe în locul lor. Dar clădirile istorice nu pot fi demolate, ele trebuie consolidate indiferent de cost. Consolidarea pe tehnologia actuală fiind una sigură, care poate să ne garanteze că acea clădire nu va cădea nici la un seism de 8 grade, cât este acum standardul de proiectare la noi”, a explicat Toni Greblă la o televiziune.