Calendar Ortodox, 22 februarie 2024 - Aflarea moaştelor sfinţilor mucenici din Evghenia. Rugăciune pentru cei care se luptă cu patimile
În ziua de 22 februarie este prăznuită sărbătoarea de Aflarea moaștelor sfinților mucenici din Evghenia, în calendarul ortodox. Descoperirea moaștele a fost un moment important, deoarece în acele locuri au avut loc vindecări miraculoase.
- Calendar Ortodox, 22 februarie 2024 - Aflarea moaştelor sfinţilor mucenici din Evghenia Rugăciune pentru cei care se luptă cu patimile
Astăzi, 22 februarie 2024, Biserica Ortodoxă Română prăznuiește sărbătoarea de aflarea moaştelor sfinţilor mucenici din Evghenia. Aflarea moaștelor Sfinților Mucenici din Evghenia reprezintă o descoperire deosebit de importantă și semnificativă pentru credincioșii creștini. Sfinții Mucenici din Evghenia sunt considerați martiri ai credinței creștine, care și-au dat viața pentru credința lor în Hristos. Moaștele lor sunt păstrate în biserici sau mănăstiri și sunt considerate obiecte sacre de închinare și venerare.
Sărbătoare importantă pe 22 februarie
Aflarea moaștelor acestor sfinți poate avea loc în urma unor evenimente miraculoase sau descoperiri arheologice, iar momentul este sărbătorit și marcat cu solemnitate. Credincioșii vin să se închine la moaștele sfinților, să roage pentru ajutor și protecție și să le aducă omagii și rugăciuni de recunoștință.
În trecut, când păgânismul era considerat literă de lege, iar credincioșii nu putea să își arate iubirea către Mântuitor, trupurile celor sfinți erau lăsate de izbeliște, în locuri pustii. După ce împărații creștini au preluat puterea, lumina credinței a devenit vizibilă în mai multe locuri din Evghenia. Moaștele ascunse au început să iasă la iveală și au început să aibă loc vindecări miraculoase, oamenii fiind tămăduiți. Un arhiereu pe nume Nicolae a săpat împreună cu un grup de clerici și au făcut o descoperire importantă.
Moaștele lor erau întregi, astfel că se împlineau cuvintele din Sfânta Scriptură: “Păzi-va Domnul toate oasele lor și niciunul dintr-însele nu se va zdrobi". Cei care se rugau la ele au primit vindecare, iar persoanele care erau posedate de duhuri rele, au fost eliberați. Moaștele Sfântului Andronic au fost găsite tot în Evghenia, fiind unul dintre cei 70 de apostoli.
Rugăciunea care se rostește pentru scăparea de patimi
Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Pe Faraon cel ce se purta pe car, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut oarecând minuni, lovind în chipul Crucii şi despărţind marea şi pe Israel cel ce fugea pedestru l-a mântuit; pe cel ce cânta cântare lui Dumnezeu.
Izbăveşte-mă, Fecioară Maică, de vrăjmaşii văzuţi şi nevăzuţi, Ceea ce ai născut pe Dumnezeu Cuvântul văzut, Care era Nevăzut; şi cu liniştea ta potoleşte valul patimilor mele, tu Singura Îndreptare a oamenilor. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin