Când se fac și când nu se fac botezuri conform obiceiului ortodox
Venirea pe lume a oricărui copil este o veste foarte mare pentru orice familie, însă așa cum este și normal reprezintă și o responsabilitate deosebită în ceea ce privește creșterea și educația celui mic. Una dintre responsabilitățile familie la început de drum, atunci când devin părinți, este botezul celui mic, însă iată când se pot face și când nu, conform obiceiului ortodox!
- Recomandările preoților cu privire la botez!
- Când trebuie săvârșită această taină!
Botezul este prima taină sfântă pe care orice om, conform obiceiului ortodox, o primește prima oară la doar câteva zile de când a venit pe lume. Prin acestă taină omul dobânește toată iertarea de păcatul strămoșesc și de toate păcatele făcute până atunci, și devine un membru al Bisericii lui Hristos!
Pentru mulți parinți reprezintă o primă mare responsabilitate, iar foarte mulți dintre aceștia păstrează tradiția și cel mic este botezat la câteva zile de când vine pe lume.
Când se fac și când nu se fac botezuri conform obiceiului ortodox
În mare parte, preoții recomandă ca cei mici să fie botezați după ce trec 40 de zile de când vin pe lume, iar maximul până când se poate aștepta botezul e până la 4 luni, însă e doar o recomandare, însă multe dintre familii aleg și perioade mai lungi de timp de la nașterea copilului pentru taina botezului!
Se spune că bebelușii care trec de vârsta de 2 luni sunt mult mai agitați și plâng mai mult, deoarece simt mult mai multe lucruri, văd, aud, iar orice sunet mai puternic sau orice mișcare bruscă îi va speria, iar acest lucru este un prim aspect în ceea ce privește botezul până la 60 de zile de la naștere.
Conform obiceiului ortodox, botezul se poate face oricând, nu există nicio regulă în legătură cu acest aspect, însă cum toată lumea obișnuiește ca după un asemenea eveniment să petreacă, toți trebuie să știe că petrecerea nu poate să aibă loc în anumite zile sau perioade.
În zilele de post nu se poate face petrecerea de botez, aceasta fiind o perioadă de smerenie.
În ce alte zile nu se pot face petreceri de Botez
- Întâmpinarea Domnului
- începând din săptămâna cu lăsata secului de carne
- în Postul Sfintelor Paști
- în Săptămâna Luminată
- de Înălțarea Domnului
- de Rusalii
- în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel
- în Postul Adormirii Maicii Domnului
- de Adormirea Maicii Domnului
- de Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul
- de Nașterea Maicii Domnului
- de Înălțarea Sfintei Cruci
- în Postul Nașterii Domnului
- de la Nașterea Domnului până la Botezul Domnului
Când e recomandat să se facă botezul!
După cum spuneam, preoții spun că botezul poate să fie făcut în orice zi din lună și din an, însă există și o recomandare în acest sens, dar care bineînțeles nu e obligatorie.
Aceștia spun că ar fi bine ca taina botezului să fie făcută duminica, imediat după Sfinta Liturghie, pentru ca la săvârșirea acesteia să fie prezenți și ceilalți enoriași aflați în biserică care să vină cu rugăciuni pentru cel mic care urmează să fie creștinat.
Mulți dintre părinți spun că nu vor să facă botezul iarna, deoarece cel mic va răci, însă preoții îi asigură pe toți ca acest lucru nu se va întâmpla, deoarece slujba are loc sub semnul divin al lui Dumnezeu, iar cei care se tem de acest lucru au lipsă de respect față de credință!