Când sunt Moșii de toamnă în 2023. Cum trebuie să te pregătești pentru Sâmbăta Morților
Pentru creștinii ortodocși din toată țara, Sâmbăta morților sau Moșii de toamnă reprezintă o zi cu totul și cu totul importantă, care are o puternică semmnificație. Tradiția spune că darurile care se oferă pentru sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârşite de către ei, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieţii. Când sunt, în acest an, Moșii de toamnă și cum trebuie să te pregătești pentru Sâmbata Morților.
- Ce este bine să faci de Moșii de toamnă
- Cum trebuie să te pregătești pentru această sărbătoare
Credința este temelia vieții creștine. De-a lungul anilor, un număr tot mai mare de persoane din diferite medii devin interesate de Biserica Ortodoxă. Acești indivizi descoperă credința străveche și tradițiile bogate ale Bisericii Ortodoxe și cei mai mulți au fost atrași de viziunea mistică despre Dumnezeu și Împărăția Sa și de puritatea credinței creștine. Acestea sunt doar câteva dintre comorile Bisericii, care are o istorie încă din vremea Apostolilor.
Moșii de toamnă sunt pe 4 noiembrie 2023
Anul acesta, Sâmbăta morților sau Moșii de toamnă pică pe data de 4 noiembrie, în prima sâmbătă a lunii. Atunci, în toate lăcaşurile de cult, după Sfânta Liturghie, va fi oficiat şi parastasul pentru cei trecuţi în neființă.
Ce se face în Sâmbata Morților
În ziua Moșilor de toamnă, creștinii duc la biserică o sticlă mică de vin, colivă, dar și alte mâncăruri preparate, pe care apoi, după ce au fost sfințite, le împart oamenilor.
De asemenea, multe persoane aleg să ducă în lăcașul sfânt, în funcţie de posibilităţi, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe.
Pachetele, care sunt pregătite de acasă, se împart după terminarea slujbei, împreună cu o lumânare. În general se dă de pomană oamenilor nevoiași, dar se poate oferi și oamenilor din biserică, rudelor și vecinilor.
Obiceiuri și superstiții de Moșii de toamnă
Se știe că românii sunt superstițioși așa că, în unele zone, există încă credinţa că la Moşii de toamnă sufletele morţilor coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită.
Tradiția spune că:
- în ziua în care sunt prăznuiți Moșii de toamnă nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat. Cel mai periculos este să mergi în noaptea din ajun şi de Moși, când sufletele se întorc la morminte şi aşteaptă să meargă la cer.
- gospodinele nu dau cu mătura ca să nu ridice praful în ochii răposaţilor, nu spală şi nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morţilor.
- nu este bine să faci vizite în ziua Moşilor, decât dacă mergi să dai alimente de pomană.
- tradiția mai spune că nu trebuie să ieși din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii.