Care este originea cuvântului Blagoveştenie. Ce înseamnă, de fapt, și cum pot afla fetele peste cât timp vor îmbrăca rochia de mireasă
Se spune că Blagoveştenia sau "Ziua cucului" este vestitoarea primăverii. Care este originea cuvântului Blavoveștenie și ce înseamnă, de fapt. În această zi domnișoarele pot afla peste cât timp vor îmbrăca rochia de mireasă.
- Ce înseamnă Blagoveştenie
- Care este originea cuvântului
- Cum pot afla fetele peste cât timp vor îmbrăca rochia de mireasă
Astăzi, pe data de 25 martie, credincioșii sărbătoresc Buna Vestire. Această mare sărbătoare, cunoscută și sub numele de Blagoveştenia, este una dintre cele patru mari sărbători care sunt închinate Maicii Domnului.
Care este originea cuvântului Blagoveştenie
Așa cum menționam și anterior, sărbătoarea de Buna Vestire mai poartă şi numele de Blagoveştenie care este, de fapt, denumirea populară a acestei mari sărbători.
Cuvântul Blagoveștenie provine de la verbul "a blagoslovi", cuvânt de origine slavă – sl. blagosloviți – cu sensul de a binecuvânta.
Această zi de sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de "Ziua cucului". I se spune astfel pentru că a fi ziua în care cucul cântă pentru prima dată, vestind venirea primăverii.
Tradiția spune că fetele care vor să afle când se vor mărita trebuie să numere de câte ori cântă cucul. Acel număr semnifică numărul anilor pe care îi mai au de aşteptat până vor îmbrăca rochia de mireasă. Dacă, însă, pasărea nu cântă, înseamnă că se vor căsători curând.
Etnologul Ion Ghinoiu spune că: "dacă în ziua de Blagoveştenie timpul va fi frumos, tot anul are să fie bun. Şi cum va fi vremea în ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi de Paşti. Iar dacă de Buna Vestire se află şi frunză verde, atunci anul va fi cu belşug", scrie doxologia.ro.
Rugăciunea pe care să o rostești astăzi, de Buna Vestire – Acatistul Bunei Vestiri
”În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin.
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi! Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi! Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi! Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Preasfânta Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru Numele Tău. Doamne miluiește, Doamne miluiește, Doamne miluiește. Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-Se Numele Tău, vie Împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer și pe pământ. Pâinea noastră cea spre ființă, da-ne-o nouă astăzi, și ne iartă nouă greșalele noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău. Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ale Sfinților Părinților noștri și ale tuturor Sfinților, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin”.