Care sunt șansele ca holera să ajungă pe litoralul Mării Negre. Explicația unui medic: „Am putea identifica acea bacterie...”
Mulți români nu știu dacă să mai meargă sau nu la mare anul acesta. Care sunt șansele ca holera să ajungă pe litoralul Mării Negre. Ce a explicat un medic, dar și care este situația în Ucraina.
- Șansele ca holera să ajungă pe litoralul românesc
- Explicația medicului
Fără doar și poate, în rândul românilor există neîncredere și incertitudine cu privire la alegerea de a merge sau nu la Marea Neagră, indiferent de destinația aleasă, după ce s-a aflat de holera.
Șansele ca holera să ajungă pe litoralul românesc
În contextul preocupărilor referitoare la posibilitatea apariției holerei pe litoralul Mării Negre, medicul Adrian Marinescu a făcut o declarație care îi poate calma pe români.
Potrivit medicului Adrian Marinescu, pericolul de răspândire a holerei pe litoralul Mării Negre este foarte mic și oamenii ar trebui să meargă în vacanțe fără teamă. Cu atât mai mult, specialistul a subliniat că, în prezent, în Ucraina, unde există un agent patogen în mediu, nu au fost raportate cazuri de holeră declarată. Acest fapt clarifică situația.
„Pericolul este foarte mic. Și cred că ar trebui spus foarte clar că oamenii trebuie să își facă vacanțele și este bine să meargă pe litoralul românesc! Fără discuție că nu există un risc real care într-adevăr să le pună sănătatea în pericol. În primul rând, în Ucraina, chiar dacă agentul patogen este prezent în mediu, nu există niciun caz de holeră declarată. Deci lucrurile sunt clare. În plus, chiar dacă la un moment dat am putea identifica acea bacterie care dă holera și la noi, riscul tot este mic pentru că aici putem discuta de cazuri izolate sau putem să discutăm de situația în care nu avem infecție activă”, a mărturisit medicul Adrian Marinescu, potrivit Antena 3 CNN.
Explicația medicului
Medicul Marinescu a răspuns la o întrebare frecventă adresată de public: "Dacă la un moment dat găsesc agentul patogen în apă și eu merg să fac baie, cât de mare este riscul?". Specialistul susține că nu trebuie să ne îngrijorăm într-o astfel de situație.
„Am primit de mai multe ori următoarea întrebare: dacă la un moment dat găsesc agentul patogen în apă și eu merg să fac baie, cât de mare este riscul? Răspunsul este că riscul este mic pentru că doar în mod accidental voi veni în contact cu apa pe care să o înghit într-o cantitate mică. Nu este o doză infectantă și atunci riscul de a mă îmbolnăvi este mic”, a mai spus medicul pentru sursa citată mai sus.
Explicând mai departe, medicul a precizat că riscul de îmbolnăvire este redus deoarece, în mod accidental, o persoană ar ingera o cantitate mică de apă contaminată. Această cantitate nu ar fi suficientă pentru a cauza o infecție.