Care sunt vaccinurile sigure pentru femeile gravide și bebelușii lor? Anunțul a fost făcut de Centrul pentru Prevenirea Bolilor din SUA
Femeile însărcinate sunt din ce în ce mai sceptice în ceea ce privește vaccinarea împotriva coronavirusului, de teamă ca starea lor de sănătate și a bebelușului pe care îl poartă în pântece să nu fie afectată. Până acum, gravidele au constituit una dintre categoriile omise în etapa de testare pe oameni a vaccinurilor anti-COVID. Imediat cum acest lucru a fost remediat, specialiștii au aflat care sunt vaccinurile cele mai recomandate pentru gravide.
- Care sunt vaccinurile recomandate pentru gravide
- Ce părere au cercetătorii despre avortul spontan
Președintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă pentru toți românii și i-a încurajat să meargă să se vaccineze, deoarece doar prin imunizarea de masă putem reveni la viața de dinaintea pandemiei de coronavirus.
Care sunt vaccinurile anti-COVID recomandate gravidelor
În ceea ce privește gravidele, multe femei însărcinate se tem să se vaccineze împotriva coronavirusului, făcându-și griji pentru bebeluș. Ei bine, un studiu derulat în SUA arată că vaccinurile Pfizer si Moderna sunt sigure atât pentru pentru gravide, cât și pentru bebeluși.
Dacă gravidele au fost până acum o categorie omisă de testare pentru vaccinurile împotriva SARS-CoV-2, ei bine, acest lucru a fost remediat, iar specialiștii au recomandat vaccinurile produse de companiile Pfizer și Moderna pentru femeile însărcinate.
Studiul a fost publicat miercuri, 21 aprilie, în New England Journal of Medicine. Acest studiu s-a realizat prin utilizarea datelor din sistemul de urmărire bazat pe smartphone-uri ale CDC. Pentru acest studiu au fost monitorizate peste 35.000 de gravide vaccinate în perioada 14 decembrie 2020 – 28 februarie 2021.
Care sunt principalele reacții adverse la gravide
Se pare că vaccinarea gravidelor aduce beneficii, dar și dezavantaje. Femeile însărcinate simt dureri mult mai mari la locul vaccinării, dar sunt mai ferite de efectele secundare.
”Potrivit studiului, femeile însărcinate raportează dureri la locul injectării mai mult decât femeile care nu sunt însărcinate, dar sunt mai puțin predispuse la alte efecte secundare, cum ar fi cefaleea, frisoanele și febra”, au declarat specialiștii.
Din cele peste 35.000 de gravide care au participat la studiu, 13,9% au pierdut sarcina, iar 86,1% și-au dus sarcina până la capăt, fără a întâmpina alte probleme. În cazul femeilor care au dus sarcina până la capăt, nu s-a înregistrat decesul niciunui copil, nici la naștere, nici după.
În 46 de cazuri din 221, cercetătorii au descoperit că avortul spontan a fost cel mai frecvent raportat eveniment negativ legat de sarcină, însă acest lucru nu a ridicat semne de întrebare, deoarece, zic cercetătorii, avortul spontan este destul de spontan.