Casele care îți reduc facturile la energie, gaze și întereținere cu 90 %. Ce este o casă pasivă și cât costă să îți ridici una
Dacă vrei să ai costuri reduse la facturile de energie, gaze și întreținere, atunci cu siguranță o casă pasivă ar fi ideală pentru tine. Cât costă de fapt să-ți ridici o astfel de locuință și cu ce vine în plus acest tip de casă.
- Ce înseamnă o casă pasivă
- Care sunt costurile de construcție a unei astfel de locuințe
În România, casele pasive sunt destul de rare, asta pentru că puțini sunt cei care le construiesc și puțin sunt și cei care știu de acest tip de locuință.
O astfel de casă pasivă nu folosește aproape deloc sursele convenționale de încălzire și e construită eficient astfel încât să îți asigure un interior confortabil, indiferent de temperatura de afară. Evident, pentru acest lucru e foarte importantă termoizolația locuinței, etanșeitate, sistemul de ventilație, iar toate acestea sunt mult mai importante decât ar fi sistemul alternativ de alimentarie cu energie.
Ce reprezintă casele pasive, locuințele care îți reduc facturile la energie, gaze și întreținere
Construcția unei astfel de locuinței costă mult mai mult decât ale unei case obișnuite, însă ulterior costurile privind întreținerea te vor face să te bucuri de alegerea făcută.
O casă pasivă te ajută foarte mult să economisești la facturile, iar costurile pentru încălzire sau răcire sunt mici, asta deoarece spațiile interioare luminoase te vor ajuta să-ți dea încălzire pe tot parcursul zilei.
Mai mult de atât, producătorii autorizați de case pasive spun că o astfel de casă se construiește pe o structură de lemn stratificat.
Aceste case pasive se adaptează rapid la încărcările din seism și au o structură de tip cutie, ceea ce preia încărcările seismologice și revine la forma stabilă. Ele sunt de aproape patru ori mai ușoare decât casele clasice și astfel sunt mult mai rezistente la cutremur.
Cât costă construcția unei case pasive
Potrivit unei firme care se ocupă de construcția unei astfel de locuințe, prețurile pe metru pătrat la construcția unei case pasive ajung până la 675 euro/mp, dar trebuie să te gândești și la costul terenului.
Dacă vrei o casă pe care să o iei la cheie și care să cuprindă toate finisajele interioare, grupurile sanitare, elementele de smart-home, atunci prețul începe de la 975 euro / mp.
Ca de exemplu, o casă de 71 de metri pătrați construiți și 52,50 mp utiliți, cu două camere, are un preț de pornire de la 50.572 de euro, cam cât un apartament vechi într-o zonă de periferie din București.