Cât costă 1 kilogram de carne de vită! Alimentul a devenit un lux
Scumpirile din ultima perioadă se accentuează din ce în ce mai mult, iar prețul la carne, în special la carnea de vită, înregistrează o creștere mult peste așteptările oamenilor. Mulți români nu își vor putea permite să cumpere un kilogram de carne de vită. Iată cât costă acum acest aliment!
- Carnea de vită, un aliment pe care nu oricine și-l poate permite
- Ce preț are acum un kilogram de carne de vită
Contextul socio-economic actual a dus la scumpiri greu de dus pentru majoritatea românilor. Acum, carnea de vită a devenit un lux, judecând după cât costă doar un singur kilogram.
Cât costă un kilogram de carne de vită
În prezent, antricotul sau muşchiuleţul de vită au ajuns să coste peste 100 de lei pe kilogram în anumite băcănii din Bucureşti. De asemenea, pulpa de viţel fără os se apropie de 50 lei/kg, în supermarket.
Și preţul bovinelor vii la intrarea în abatoare a crescut cu 30% în ultimul an, conform datelor comisiei de clasificare a carcaselor.
Motivul pentru care carnea de vită este cu mult mai scumpă e faptul că cererea este mai mare decât oferta, efectivele din bovine fiind în scădere. Totodată, fermierii plătesc mai mult pentru furaje, iar procesatorii au preţuri mai mari cu utilităţile.
Urmează scumpiri și mai mari
Din păcate, scumpirile nu se opresc aici. Fermierii anunță un nou val de creșteri în perioada următoare. Unul dintre ei este Claudiu Daviţoiu.
„Preţurile au crescut din cauza creşterilor generale care au avut loc pe piaţa românească. A crescut energia, îngrăşămintele, motorina. În al doilea rând, noi care producem carne de bovină, până acum lucram în pierdere. Vă dau o veste proastă- carnea de vită se va scumpi şi mai mult. În primul rând se va scumpi, pentru că nu mai sunt efectivele necesare în ţară. În al doilea rând, importurile de carne de vită o să fie din ce în ce mai greu de făcut, iar noi producătorii trebuie să ne scoatem cheltuielile. Eu ca să ajung cu un tăuraş la 100 de kilograme, de când s-a născut, să îl ţin 100 de zile, să îl fac de 100 de kilograme, mă costă 15-16 milioane. Deci asta ar însemna ca eu să vând kilogramul de carne de vită în viu, cu 15 lei. Anul trecut l-am vândut la 6 lei, la 8 lei. Ultimul preţ la care l-am vândut acum, a fost la 10 lei. Deci noi nu mai putem să rezistăm cu preţurile actuale, deci neapărat va trebui să mărim preţul", a declarat fermierul, pentru Antena 3.