Live acum Acces Direct
Prime time
Homepage » Actualitate » Stiri interne » Cât costă asigurarea pe locuință în anul 2024. Românii care nu o au sunt obligați să plătească amenzi

Cât costă asigurarea pe locuință în anul 2024. Românii care nu o au sunt obligați să plătească amenzi

De Bianca Matei.
Publicat pe 24.01.2024 la 09:00 Actualizat pe 24.01.2024 la 14:24

Românii ar trebui să știe cât costă asigurarea pe locuință în anul 2024. Potrivit legii, această asigurare este obligatorie în țara noastră. Toți oamenii care nu o au sunt obligați să plătească amenzi.

Prețul asigurării pe locuință în anul 2024

profimediaimages.ro

Conform legii, este obligatoriu să încheiați o poliță de asigurare pentru locuință sau o poliță de asigurare PAD. În România, 80% dintre locuințe nu au asigurare PAD, deși este obligatorie prin lege.

Prețuri pentru asigurarea pe locuință în anul 2024

Deși este impusă de lege, asigurarea pentru locuință a constituit întotdeauna un subiect delicat în România. Patru din cinci locuințe nu sunt asigurate PAD, chiar dacă acest lucru este obligatoriu conform legislației, iar absența unei astfel de asigurări atrage sancțiuni sub forma amenzilor pentru proprietarii de imobile.

Polița de asigurare obligatorie pentru locuință (PAD) este o formă de asigurare impusă prin Legea nr. 260 din 2008, acoperind riscurile generate de dezastre naturale. Această lege instituie obligația pentru fiecare proprietar de locuință de a poseda o astfel de poliță.

În situația în care locuința suferă daune ca urmare a unui cutremur, inundații sau alunecări de teren, despăgubirile trebuie să fie plătite în termenul maxim de 5 zile de la primirea dosarului de daună, întocmit de asiguratorul care a emis polița și a gestionat procesul de despăgubire.

Legea prevede obligativitatea asigurării pentru locuințe, cunoscută sub numele de PAD, și cei care nu dețin această asigurare obligatorie sunt supuși unei amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.

Costul pentru asigurarea PAD a unei locuințe de Tip B este de 10 euro pe an, echivalentul a 50 de lei pe an. Locuința de Tip B desemnează o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din alte materiale care nu au fost supuse unui tratament termic și/sau chimic.

Pentru o asigurare obligatorie PAD a unei locuințe de Tip A, prima anuală este de 100 de lei. Locuința de Tip A se referă la o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal sau lemn, sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn sau alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.

În cadrul unei polițe obligatorii pentru o locuință de Tip A, costând în 50 de lei anual, în situația unor calamități naturale precum inundații, cutremure și alunecări de teren, asiguratorul va acorda despăgubiri în limita maximă de 10.000 de euro. În cazul asigurărilor pentru locuințele de Tip B, cu o primă anuală de 100 de lei, asiguratorul va acoperi pierderile până la suma maximă de 20.000 de euro.

Pentru a extinde acoperirea riscurilor sau suma asigurată, este necesar să optați pentru o poliță facultativă de asigurare pentru locuință.

Ce este PAD

Polița de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAD) acoperă riscurile precum cutremurele, alunecările de teren și inundațiile pentru asigurarea locuinței. Această formă de asigurare este obligatorie atât pentru proprietarii persoane fizice, cât și pentru cei persoane juridice.

Proprietarii de entități juridice sunt printre cei care încheie cel mai des astfel de polițe, deoarece acestea sunt incluse în lista de documente necesare pentru obținerea aprobărilor pentru sediile sociale sau comerciale. Acest aspect este esențial pentru funcționarea legală a acestora în calitate de entități juridice.

Persoanele care achiziționează locuințe noi prin intermediul creditelor imobiliare sunt obligate să încheie asigurări obligatorii, deoarece asigurarea pentru locuință este unul dintre documentele esențiale în dosarul de finanțare. Această asigurare obligatorie poate fi obținută prin intermediul PAID - Pool-ul de Asigurări Împotriva Dezastrelor Naturale - o societate de asigurare-reasigurare înființată în 2009 prin colaborarea mai multor companii private active pe piața din România.

Totul despre asigurarea facultativă de locuință

Conform datelor UNSAR, doar 17% din locuințele din România sunt acoperite de o asigurare facultativă. Aceste polițe pot fi încheiate doar pentru locuințele care beneficiază deja de o asigurare obligatorie PAD.

Asigurările facultative pentru locuințe sunt concepute pentru cei care doresc o protecție extinsă împotriva unei game mai largi de riscuri și aspiră la despăgubiri semnificativ mai consistente decât cele oferite în cadrul asigurărilor obligatorii PAD.

Printre pericolele protejate de o poliță facultativă de locuință se regăsesc următoarele:

-incendii;

-explozii;

-inundații care au fost cauzate de vecini sau de defecțiunile instalațiilor sanitare;

-pagube care au fost cauzate de trăsnete;

-căderea unor aparate de zbor;

-daune care au fost cauzate de următoarele: furtuni, căderi de grindină, avalanșe de zăpadă, provocate de greutatea zăpezii, căderea accidentală a corpurilor sau aluviunile produse de inundații.

-pot fi asigurate echipamente electronice și electrocasnice;

-puteți include și clauze pentru despăgubiri în caz de furt sau de vandalism, inclusiv cele provocate în timpul protestelor și revoltelor populației.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Cât costă asigurarea pe locuință în anul 2024. Românii care nu o au sunt obligați să plătească amenzi
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Stiri internationale
Imagini halucinante din locul în care premierul Robert Fico a fost împușcat! Este haos în Slovacia / VIDEO
  • A fost filmat atacul din Slovacia, unde Robert Fico a fost împușcat
  • Oamenii au încercat să își salveze viețile
Stiri internationale
Reacția președintelui din Slovacia, după ce premierul țării a fost împuscat. Robert Fico a fost dus de urgență la spital: ”Sunt șocată”
  • Ce mesaj a transmis președintele Slovaciei, Zuzana Caputova, după ce premierul țării a fost împușcat
  • Tentativă de asasinat în timpul unei ședințe
Showbiz intern
”Eram nebună”. Pe ce a cheltuit Andreea Tonciu toți banii pe care i-a câștigat în televiziune! Plăcerea nevinovată care a dus-o la ”faliment” / VIDEO
  • Ce pasiuni avea Andreea Tonciu înainte să se căsătorească
  • Bruneta a făcut dezvăluiri despre care rar a mai vorbit
Stiri internationale
Premierul slovac, Robert Fico, a fost împușcat. Ar fi fost lovit cu două sau trei gloanțe
  • Premierul slovac a fost împușcat
  • A fost transportat de urgență la spital
Stiri interne
Cine este bărbatul care a fost ucis de doi adolescenți în Crăngași. Avea 46 de ani / FOTO
  • Cine este bărbatul care a fost ucis de doi adolescenți în Crăngași
  • Avea 46 de ani
Showbiz intern
Monica Tatoiu și-a băgat un iubit în spital, din pasiune. Cum a fost posibil: „Era să-l las...”
  • Monica Tatoiu și-a băgat un iubit în spital, din pasiune
  • Cum a fost posibil
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis în bătaie de doi tineri, ziua, în mijlocul străzii
recomandare pe as.ro
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ: „Sper ca Maria să mă ierte!”. Marele regret de după destrămarea căsniciei
Romania TV
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Romania TV
Oana Roman a ajuns pe mâna medicilor. Mesajul cu care i-a îngrijorat pe fani. "Băi fraților, este foarte grav"
recomandare pe antena3.ro
Orașul din România în care tocmai s-a deschis o fabrică nouă de filtre. Va recruta până la 500 de angajați
recomandare pe antena3.ro
Horoscop 16 mai 2024. Gemenii iau lucrurile mult prea personal, Săgetătorii au parte de schimbări la locul de muncă
recomandare pe antena3.ro
Când sunt Rusaliile în 2024. Pe ce dată pică marea sărbătoare în acest an
recomandare pe playtech.ro
O mai ții minte pe prima asistentă TV de la Neatza cu Răzvan și Dani? Andreea Spătaru e schimbată total
recomandare pe playtech.ro
Roşiile cu brânză, o alăturare culinară greşită? Mihaela Bilic spulberă mitul
recomandare pe redactia.ro
Cine sunt autorii crimei din Crângași. De la ce a pornit scandalul
recomandare pe redactia.ro
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
recomandare pe Ciao.ro
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul tuturor! Antonia eşti o norocoasă!
recomandare pe shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
recomandare pe ProSport.ro
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A primit 23 de ani de pușcărie pentru crimă și porecla „Călăul de pe baltă”, soția i-a luat averea și acum a ajuns să discute cu extratereștrii
recomandare pe bzi.ro
Cum se simte marele actor? Monica Pop a dezvăluit care este situația cu Florin Piersic
recomandare pe bzi.ro
Carmen Harra a făcut totul public despre Florin Piersic: „Nu este încă timpul!”
recomandare pe dailybusiness.ro
Îngheață salariile din România? Mugur Isărescu anunță colapsul
recomandare pe dailybusiness.ro
Verificați cardurile! Sute de euro de la Guvern intră azi în conturi
recomandare pe Jurnalul.ro
Ce n-a mai văzut ANI: Candidatul la europarlamentare Silvestru Șoșoacă s-a „divorțat parțial” de Diana, în declarația de avere depusă la BEC. Juridic însă, cei doi sunt încă soți
recomandare pe a1.ro
Momente emoționante înainte de semifinală! Alexandra a izbucnit în lacrimi când a văzut cine îi vorbește: „Mi-ați dat panică, nu mă așteptam!”. Mario, îngenunchiat de dor în fața camerelor