Cât costă cozonacii cu două zile înainte de Paște. Sunt mai scumpi cu aproximativ 10% față de anul trecut
Pentru români, cozonacul este desertul preferat, mai ales de sărbători. În ultima perioadă însă, pentru că prețurile la zahăr și ciocolată au crescut, acest desert a ajuns să fie considerat ca fiind unul de lux. Un kilogram de cozonac a ajuns să coste chiar și 120 de lei în băcăniile de specialitate.
- Cozonacii sunt tot mai scumpi de la an la an
- Care e prețul unui kilogram cu două zile înainte de Paște
Potrivit informațiilor, prețurile cozonacilor au crescut ci aproximativ 10% comparativ cu anul trecut. Deși cozonacul este desertul preferat al tuturor românilor, numai cei care își permit îl pot cumpăra. Un cozonac tradițional costă 90 de lei, iar unul cu afine ajunge chiar și la suma de 120 de lei, scrie antena3.ro.
Cozonacii sunt tot mai scumpi de la an la an
Cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor, mai ales în perioada Paștelui. Fie el cu stafide, nuci, brânzã, ciocolatã sau rahat, este preferat de o mulțime de persoane. Anul acesta însă, prețurile sunt destul de piperate.
”Prețurile sunt un pic mai mari față de anul trecut, cam cu 10% mai mari din cauza creșterilor materiilor prime. Ne-au obligat cumva să avem și o creștere asupra prețurilor.
Foarte multă lume nu are timpul necesar de a sta, de a lăsa la dospit un cozonac, de a frământa, și atunci se îndrumă către oamenii care fac acest lucru natural și care fac acest lucru ca cei de casă”, a mărturisit George Moraru - patron patiserie, potrivit sursei anterior menționate.
Și cozonacii care se vând la piață au prețuri destul de crescute. De exemplu, un cozonac tradițional românesc costă chiar și 140 de lei. Chiar dacă prețurile sunt mai mari comparativ cu anul trecut, gospodinele preferă să cumpere, în loc să îl prepare acasă.
”Probabil aș fi stat în bucătărie cel puțin o jumătate de zi. Așa vin, cumpăr și am plecat. E mai simplu”, spune un român.
Câtă drojdie uscată se pune la 1 kg de faină pentru cozonac
Dacă vrei să își iasă cozonacii la fel de gustoși și pufoși, așa cum le ieșeau bunicilor noastre, trebuie să ai în vedere și să respecți câteva sfaturi.
La un kg de faina pentru cozonac se pun 4 pliculețe de drojdie uscată. Cum un pliculeț are 7 grame, așadar, dacă doriți să crească amestecul până va da afară din bol trebuie să folosiți 28 de grame de drojdie uscată. Trebuie să știți, de asemenea, că dintr-un kg de făina vă vor ieși doi cozonaci.
Dacă însă veți folosi drojdie proaspătă, indicat ar fi să folosiți 50 de grame.