Cât de importante sunt călătoriile pentru sănătatea creierului. Dezvăluirile făcute de Dr. Constantin Dulcan: "Ca și cum ai obține un neuron în plus"
Potrivit cercetătorilor, există un număr tot mai mare de dovezi științifice care arată că este foarte bine pentru sănătatea mintală să călătorim. Prof. Dr. Constantin Dulcan a spus cât de importante sunt, de fapt, călătoriile pentru creierul uman.
- De ce sunt călătoriile benefice pentru dezvoltarea creierului
- Dezvăluirile făcute de Prof. Dr. Constantin Dulcan
De cele mai multe ori, atunci când așteptăm cu nerăbdare să facem ceva distractiv, se declanșează o eliberare de dopamină, un neurotransmițător care ajută la controlul centrilor de recompensă și plăcere ai creierului. Acest lucru explică de ce pur și simplu o vacanță tinde să ne facă mai fericiți. Un studiu din 2002 al Universității din Surrey din Marea Britanie a evaluat sentimentul de bunăstare la două grupuri de oameni - cei cu o vacanță planificată și cei fără. S-a constatat că cei care așteptau să plece într-o vacanță erau mult mai fericiți și au experimentat mai puține sentimente negative și neplăcute.
De ce sunt călătoriile benefice pentru dezvoltarea creierului
Despre cât de importante și benefice pentru dezvoltarea creierului sunt călătoriile a vorbit și prof. Dr. Constantin Dulcan. Specialistul a dezvăluit cum putem să ne păstrăm acest organ activ în permanență.
"Oamenilor, mai ales după ce se pensionează, li se recomandă călătoriile tocmai pentru a întreține activitatea creierului. O călătorie oferă întotdeauna lucruri noi. Asta obligă creierul să facă noi conexiuni și este extrem de important.", a declarat Constantin Dulcan, medic neurolog și profesor universitar, la Antena 3 CNN.
Dr. Constantin Dulcan: "Este ca și cum ai obține un neuron în plus"
Potrivit declarațiilor făcute de specialistul neurolog și profesor universitar, fiecare călătorie pe care o facem creează o conexiune nouă, iar acest lucru poate fi descirs ca și cum ai obține un neuron în plus.
"Avem acum dovezi oferite din laborator care demonstrează cert o diversificare a informațiilor pentru un creier. Asta înseamnă pur și simplu că noi câștigăm neuroni. Experiența e foarte interesantă.
S-a făcut o cercetare pe doi șoricei. Unul a fost lăsat să trăiască în habitatul său natural, iar altul a fost expus la instrumente noi de joacă, adică i s-a creat un mediu propice distracțiilor.
După șase luni, s-a dovedit că numărul neuronilor a crescut de patru ori la șoricelul care a fost expus la experiențe noi. Monotonia înseamnă până la urmă o involuție sau evoluție lentă, evident, vârsta are efectele ei. Noutatea este extrem de importantă pentru creier ", a mai spus Dr. Dulcan potrivit aceleiași surse menționate anterior.