Cât de înalt poate să fie gardul dintre vecini, conform legii. Ce spune Codul Civil și ce trebuie să știe proprietarii de locuințe
Locuitul la curte vine cu mai multe responsabilități pentru proprietari. Toate construcțiile pe care le fac în propria curte trebuie să respecte legile. În această categorie intră și gardurile dintre vecini, care tebuie să aibă o înălțime anume, conform legii.
- Cât de înalt poate fi gardul dintre doi vecini
- Ce spune legea în acest caz
Proprietarii de case trebuie să respecte anumite reguli în curtea lor. Înălțimea gardului dintre vecini este un aspect important în acest sens, căci nu poate fi aleasă la întâmplare. Codul Civil are o lege clară în acest sens, pe care oamenii trebuie să o respecte dacă vor să își construiască un gard sau să îl schimbe.
Ce înălțime trebuie să aibă gardul dintre vecini, conform legii
Potrivit legii, nu este obligatoriu ca o curte să fie împrejmuită. Însă, dacă proprietarul casei își dorește să construiască un gard, acesta trebuie să respecte rigorile legii. Nerespectarea acesteia i-a dus pe mulți oameni în instanță. Pentru a evita acest lucru, este important să știi că întălțimea unui gard poate fi mai mare de 2 metri doar dacă regulile de urbanism prezintă condiții derogatorii.
Este la fel de important de precizat faptul că, în lipsa unor dispoziții legale, înălțimea gardului se stabilește comun, dar fără să treacă de 2 metri.
De asemenea, când construiești un gard, trebuie să ții cont de faptul că nu trebuie să intri pe terenul vecinului tău. Acesta trebuie să respecte limitele clare în ceea ce privește proprietatea.
”Astfel, înălțimea gardului dintre vecini este de maximum 2 metri cu derogările de rigoare. Astfel, un gard despărțitor între vecini nu trebuie să încalce nici dreptul la proprietate și posesie al vecinului și nici nu trebuie să fie amplasat doar pe o singură parte a unei proprietăți și în același timp trebuie să permită și scurgerea apei de pe el, pe ambele fonduri de proprietate”, se arată în Art. 662 alin. 2 Cod Civil- (2).
Cine construiește gardul
Un alt aspect important este responsabilitatea comună de a construi gardul. Așadar, dacă este vorba despre un gard dintre doi vecini, ambele părți trebuie să contribuie, conform legii, la construcția lui.
Vecinii se pot obliga unul pe celălalt să se implice în acest sens, dacă își doresc de comun acord să își împrejmuiască proprietățile.