Cât va ajunge pensia minimă după majorările în 2024. Anunțul făcut de ministrul Muncii
Din 2024 se anunță majorări la pensiile românilor. Guvernul a făcut anunțul cu privire la schimbările care vor apărea, iar în noul proiect de lege vor fi eliminate mai multe beneficii pe care le aveau aceștia.
- Cât va ajunge pensia minimă după majorările în 2024
- Anunțul făcut de ministrul Muncii
Din 2024 se anunță majorări în ceea ce privește pensiile românilor. Ministrul Muncii a anunțat că suma care va rezulta după recalculare, nu va fi mai mică decât nivelul aflat în momentul de față, anume 1,281 de lei.
Cea mai mică pensie va fi de 1,281 de lei
Pensionarii așteaptă majorările la pensii promise de Guvern. Aceștia vor avea parte de creșteri la începutul anului viitor, însă, există și pensii care nu vor crește. În urma calculelor făcute, nu va exista nicio pensie mai mică de 1,281 de lei, atât cât este indemnizația minimă socială.
Românii care au un stagiu de cotizare mai mare de 30 de ani, venitul lor va crește semnificativ începând cu anul 2024, conform anunțului făcut de Marius Budăi, fostul ministru al Muncii.
”Auzim cu toții de cetățeni care au lucrat 30 de ani și au pensia minimă. Acum, prin acel punctaj suplimentar, de peste 25 de ani, li se va ridica pensia și vom face deosebirea între cei care muncesc strict stagiul minim de cotizare, adică cei 15 ani, și cei care muncesc 30-35 de ani sau chiar 40 de ani. Este exact ceea ce spuneam, că noi încurajăm munca. Deci cu cât stai în câmpul muncii, nu mergem în extrema cealaltă să spunem că majorăm vârsta de pensionare, să ne înțelegem. Nu se majorează vârsta de pensionare prin legea aceasta, dar încurajăm munca. Pentru cei care stau mai mult în muncă, vor primi și mai mult”, a explicat fostul ministru al Muncii, Marius Budăi.
Pensionarii vor fi lipsiți de anumite beneficii
Noua lege ale pensiilor aduce schimbări majore pentru drepturile pe care le au pensionarii și se vor elimina câteva avantaje de care beneficiai.
Cei care vor să acceseze pensia anticipată cu cel mult doi ani înainte de împlinirea vârste legale de pensionare, vor avea parte de penalizări. Până acum, acest lucru este posibil, dar beneficiul a fost eliminat.
Persoanele care au locuit în zone cu poluare severă, la maximum 8 kilometri, nu se vor mai putea pensiona anticipat fără diminuarea veniturilor, chiar dacă au cotizația de minimum 30 de ani.
În ceea ce privește valorificarea perioadelor în care s-a lucrat în grupe superioare, se va acorda un punctaj de 0,5 puncte pentru grupa a doua și 0,5 puncte pentru fiecare an din grupa I.