Cât va ajunge să coste o pâine. Prețul crește din nou. Cât vom plăti pentru o franzelă
Vești proaste pentru români! Sunt anunțate noi scumpiri. Va crește din nou prețul pâinii, care este unul dintre cele mai consumate alimente la nivel naţional. Potrivit reprezentanților Institutului Național de Statistică este așteptată o creștere a prețului cuprinsă între 3 și 5%.
- Pâinea se scumpește din nou
- Cât va ajunge să coste o franzelă
Începând de anul viitor vom scoate mai mulți bani din buzunar pentru o franzelă. Potrivit informațiilor, scumpirea va fi făcută treptat, până la finalul lunii ianuarie 2025.
Pâinea se scumpește din nou
Sunt producători care spun că se văd nevoiți să crească prețurile cu procente mai mari, de până la 10%, ceea ce înseamnă că pentru o pâine care costă chiar și cinci lei în unele locații, o scumpire de 10% înseamnă 50 de bani în plus.
Producătorii anunță scumpiri pentru că, la rândul lor, au costuri mai mari. Cresc consant costurile cu forța de muncă, dar și cele operaționale: utilități și transport. De asemenea, este important de precizat că și prețul grâului alimentar este mai mare.
Pâinea este un aliment de bază în multe țări și a fost consumată în întreaga lume timp de milenii.
În ciuda popularității sale pe scară largă, pâinea este adesea caracterizată ca fiind nesănătoasă, dăunătoare și îngrășătoare. În timp ce unii spun că nu prea bine să consumi pâine, alții sunt de părere că pâinea furnizează o parte semnificativă din nutrienții necesari pentru creștere, menținerea sănătății și bunăstării. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine, minerale, fibre și carbohidrați.
Pâinea conține gluten
Produsele din grâu, cum ar fi pâinea, conțin gluten, un tip specific de proteină care ajută aluatul să crească și îi conferă o textură elastică.
Deși majoritatea oamenilor digeră ușor glutenul, unii nu îl pot tolera. Unele persoane pot avea, de asemenea, o sensibilitate la gluten, care poate provoca probleme precum balonare, diaree și dureri de stomac, scrie healthline.com.
Pentru aceste persoane, pâinea de grâu ar trebui evitată cu totul pentru a preveni efectele secundare negative.
Sunt disponibile și pâini fără gluten - fabricate de obicei din făină de tapioca, orez brun sau cartofi în loc de făină de grâu.