Cătălin Cherecheș, dat în urmărire națională! Primarul din Baia Mare este de negăsit, după ce a fost condamnat la închisoare
Cătălin Cherecheș a fost dat în urmărire națională! Primarul din Baia Mare este de negăsit de oamenii legii, după ce a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată.
- Cătălin Cherecheș a fost dat în urmărire națională
- Primarul, de negăsit
Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost plasat în urmărire națională după ce instanța a emis un mandat de executare a pedepsei de 5 ani de închisoare cu executare, în urma unei condamnări definitive pentru luare de mită în formă continuată.
Cătălin Chercheș a fost dat în urmărire națională
Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș au primit vineri mandatul de executare și s-au deplasat la domiciliul primarului pentru a pune în aplicare decizia instanței. Cu toate acestea, edilul nu a fost găsit nici acasă, nici la primărie, fapt care a determinat declanșarea procedurii de urmărire națională.
Condamnatul, în vârstă de 45 de ani, a fost acuzat că a primit o șpagă în valoare de 70.000 de lei în 2016, având ca scop influențarea anumitor activități, inclusiv în legătură cu un club sportiv de fotbal din Baia Mare.
Scandalul a escaladat ulterior odată cu tentativa de mituire a judecătoarei Georgiana Hîngan Fărcaș, care s-a aflat în completul de judecată și a pronunțat sentința definitivă. Aceasta a denunțat încercarea de mituire, iar socrii primarului sunt acum arestați preventiv și subiectul unei anchete desfășurate de procurorii DNA.
Sentința definitivă a impus, pe lângă închisoare, și interdicția de a candida, de a fi ales sau de a ocupa o funcție publică pe o durată de 4 ani. Contestația lui Cătălin Cherecheș la condamnarea inițială a fost respinsă de Curtea de Apel din Cluj, care a menținut cuantumul pedepsei.
Despre sechestrul asigurător
Decizia judecătorească emisă pe data de 24 noiembrie 2023 a reconfirmat menținerea sechestrului asigurător în legătură cu bunurile lui Cătălin Cherecheș, cu o valoare estimată la 65.000 lei și 5.000 euro, pentru care s-a dispus confiscarea specială. Această măsură nu numai că se referă la valori specifice, ci are și rolul de a garanta plata cheltuielilor judiciare, stabilite la suma de 57.000 lei.
„Dispune ca sechestrul asigurător instituit prin ordonanţa din data de 18.05.2016 emisă în dosarul nr. 256/P/2015 al D.N.A. – Serviciul Teritorial Cluj să garanteze şi executarea cheltuielilor judiciare în cuantum de 57.000 lei (aferente fazelor de urmărire penală, judecata în primă instanţă şi judecata în apel). Menţine în rest dispoziţiile sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii. 2.În temeiul art. 421 alin. 1 pct. 1 lit. b) Cod procedură penală, respinge ca nefondat apelul declarat de către inculpatul CC împotriva Sentinţei penale nr. 41/2022 din data de 24 februarie 2022, pronunţată de către Tribunalul Cluj în dosar nr. 2537/117/2016. În baza art. 272 C.proc.pen., stabileşte în favoarea Baroului de Avocaţi Cluj suma de 942 lei, reprezentând onorariul cuvenit d-lui av. SO, în calitate de apărător desemnat din oficiu pentru apelantul-inculpat, sumă ce se avansează din Fondul Ministerului de Justiţie”, conform minutei instanței.
Este importantde menționat că această hotărâre judiciară este definitivă, fiind pronunțată și pusă la dispoziția tuturor părților implicate în dosar.