Câți români ar urma să primească a 13-a pensie. Suma de bani acordată în plus în ianuarie
Publicat pe 13.11.2022 la 20:57 Actualizat pe 13.11.2022 la 20:58
Începutul anului ar putea aduce bani în plus pentru pensionari. Mai exact, Guvernul discută varianta în care pensionarii vor primi un ajutor financiar. Momentan, totul este la stadiul de proiect.
- Pensiile ar putea fi mărite din luna ianuarie
- Marcel Ciolacu susține că nu toate pensiile vor fi majorate la fel
Autoritățile au în plan ca de la începul anului, românii să beneficieze de mai mulți bani, sub forma celei de-a „13-a pensie”. Proiectul urmează să fie discutat zilele următoare, urmând modelul pensiilor acordate la începul acestui an celor care primeau lunar mai puțin de 1.600 de lei.
Mai mulți bani pentru pensionari, în luna ianuarie
Aproximativ 4 milioane de pensionari ar putea primi mai mulți bani la începutul lunii ianuarie. Ideea este la stadiul de propunere și a venit din partea lui Marcel Ciolacu.
Spre deosebire de ajutorul acordat la începutul acestui an pensionarilor, varianta pentru luna ianuarie aduce în plus plafonul de 4.000 de lei de care ar putea beneficia cei care primesc lunar o sumă mai mică decât cea menționată mai sus.
Începutul anului ar putea aduce și alte creșteri în cazul pensiilor, mai exact cu 15%. Și alocațiile ar putea fi mărite cu 5 procente din luna ianuarie.
Ministrul Muncii susține că pensiile nu vor fi majorate la fel pentru toți românii, ci în funcție de punctul de pensie.
„Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent”, a precizat Marius Budăi, Ministrul Muncii.
Pe de altă parte, Marcel Ciolacu susține că proiectul prevede o creștere diferențiată, bazată pe venituri. De aceea, în următoatele zile, autoritățile vor discuta cu cât se mărește punctul de pensie.
„Stabilim împreună o anvelopă, respectiv de 15% efortul bugetar, care reprezintă 15 miliarde de lei, şi în această anvelopă venim şi mărim diferenţiat, în funcţie de venituri.
Mi se pare foarte corect, pentru că în momente de criză, în momente speciale, nu putem să rămânem captivi ai unui şanţ sau unui cerc restrâns şi să avem aceeaşi abordare”, a precizat Marcel Ciolacu.