Catolicii sărbătoresc Floriile pe 2 aprilie 2023. Care sunt tradițiile lor în această zi
Astăzi, catolicii sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim, moment care vine cu mai multe tradiții pe care creștinii le respectă cu sfințenie, căci se spune că așa poți atrage prosperitatea și liniștea în familie.
- Catolicii sărbătoresc Floriile pe 2 aprilie 2023
- Care sunt tradițiile lor în această zi
An de an, catolicii respectă mai multe tradiții de Florii, fiind una dintre sărbătorile cu o semnificație aparte, marcând Intrarea Domnului în Ierusalim. La creștinii catolici, Floriile este prima zi din Săptămâna Sfântă, zi în care crucile și statuile sunt acoperite cu o pânză albă.
Catolicii sărbătoresc Floriile pe 2 aprilie, cu o săptămână înaintea ortodocșilor
Pe 2 aprilie, catolicii sărbătoresc Floriile, sărbătoare care are semnificație ca la ortodocși, fiind vorba de Intrarea Domnului în Ierusalim, pe un asin. De aici și tradiția de a merge la biserică cu flori și ramuri de salcie, în loc de cele de măslin sau finic, folosite în cele mai vechi timpuri.
Cu toate că este vorba de o sărbătoare despre care se spune că aduce liniște sufletească, Floriile este primul moment care marchează începutul Săptămânii Sfinte, împreună cu chinurile îndurate de Iisus Hristos.
Ce reprezintă Floriile la catolici
Se spune că, inițial, cei care au sărbătorit pentru prima dată Floriile sunt ortodocșii, iar mai apoi catolicii au împrumutat o parte din obiceiuri, iar unele tradiții au fost adaptate. Superstiția legată de ramurile de salcie a fost preluată, iar slujba de Florii a suferit câteva modificări față de cea ținută pentru ortodocși.
Intrarea Domnului în Ierusalim este marcată de catolici printr-o procesiune, în care oamenii fac împletituri din flori și ramuri de salcie. După ce se termină procesiunea, o parte din crengi sunt arse, iar cenușa este păstrată pentru o altă zi importantă și anume Miercurea Cenușii, moment care marchează începutul Postului Paștelui de anul viitor.
Tradiții de Florii la catolici
Pe lângă tradiția legată de ramurile de salcie, ceea ce mai au în comun catolicii și ortodocșii este curățarea mormintelor înainte de a pune o parte din ramurile sfințite astăzi. Un alt obicei respectat este acela legat de pregătirea unor pâini din grâu care se împart celor nevoiași.
O altă superstiție spune că este bine ca fetele să se spele pe păr cu apă în care au pus busuioc, la miezul nopții, dacă vor să își găsească alesul. Pentru a face descântece de dragoste, tinerele iau o cămașă și o oglindă pe care le pun sub un păr altoit.