Ce categorie de elevi ar putea face școală fizic și peste rata de infectare de șase la mie. Părinții vor primi formulare de vaccinare pentru copii
Înainte cu mai puțin de o lună de începerea noului an școlar, Sorin Cîmpeanu spune că există o categorie de elevi care ar putea merge fizic la școală și peste rata de infectare de șase la mie de locuitori. Mai mult decât atât, pentru a promova vaccinarea în rândul elevilor, oficialii din Ministerul Educației vor pune la dispoziție formulare prin care părinții să își dea sau nu acordul cu privire la imunizarea elevilor.
- Creșele și grădinițele rămân deschise și peste rata de infectare de șase la mie.
- Ministrul Educației trimite formulare de aprobare pentru părinții care-și vor copiii vaccinați.
Dacă până acum ministrul Educației a declarat că școlile din România se vor deschise primele și se vor închide ultimele, doar după ce pragul de infectări va depăși șase la mie, acum tot el vorbește și despre un al doilea scenariu.
Elevii de creșă și grădiniță vor face școală fizic și peste rata de infectare de șase la mie
În contextul valului patru al pandemiei, pentru că la mijlocul lunii septembrie se vorbește de un număr de îmbolnăviri zilnice de peste 1.600 de persoane, Sorin Cîmpeanu declară că deja este avansată și ipoteaza scenariului doi în ceea ce îi privește pe elevi. Astfel, chiar și după pragul de șase la mie, dacă respectiva localitate nu va fi carantinată, atunci o categorie de elevi va putea merge în continuare fizic la școală.
Conform celui din fruntea Ministerului Educației, până pe data de trei septembrie se va pune la punct și scenariul al doilea, care prevede că grădinițele și creșele vor funcționare și peste rata de infectare de șase la mie. Iar în ceea ce îi privește pe elevii de peste 12 ani, ei bine, la această categorie totul depinde numărul celor vaccinați.
„Şcoala nu ar trece integral în online. Este vorba despre al doilea scenariu care se aplică peste rata de infectare de 6 la mie. În acest scenariu, în momentul de faţă este propus ca preşcolarii - e vorba de creşe şi grădiniţe - să poată funcţiona în continuare. Este avansată ipoteza. Analizăm această ipoteză: preșcolarii să meargă în continuare la școală cu prezență fizică, cei din clasele 0-6 să intre în online, pentru că sunt copii sub vârsta de 12 ani, care nu se pot vaccina, iar peste vârsta de 12 ani, pentru cei care se pot vaccina, se discută posibilitatea de acces în şcoală, cu prezenţă fizică, dar nu mai departe de intrarea localității în carantină, moment în care orice activitate neesenţială se opreşte. Primul scenariu este o certitudine. Al doilea scenariu, ce vă spun acum, este în curs de discuţie şi va fi finalizat acest proces în perioada 1-3 septembrie, cu cel puţin 10 zile înainte de începerea anului şcolar. Scenariul principal este acela că nu vom avea localități care vor depăși 6 la mie. Scenariul prioritar este acela în care școlile vor rămâne deschise integral”, a declarat Sorin Cîmpeanu, notează DIGI24.
Tocmai de aceea, pentru a spori imunizarea și în rândul copiilor, mai ales că acest lucru se va putea face și în școli, cei din Ministerul Educației în parteneriat cu DSP vor pune la dispoziție, în fiecare unitate de învățământ, pentru părinți, câte o persoană care se va ocupa de transmiterea unui formular prin care aceștia își pot da sau nu acordul în ceea ce privește vaccinarea copilului. Mai mult decât atât, persoană desemnată pentru această funcție, prin dirigente, va sta la dispoziția oricrui părinte care-și dorește să afle totul despre vaccinare, astfel încât să nu mai existe dubii și populația să se imunizeze în masă.
„Va fi un coordonator pe fiecare școală, care prin intermediul diriginților va lua legătura cu părinții. Pregătim formulare prin care solicităm acordul cu privire la vaccinarea copiilor. Formularele se vor distribui la începerea școlii. Aceste persoane desemnate la nivelul fiecărei școli vor lua legătura cu diriginții și vor stabili o cale de comunicare - fizic, online sau combinat. Prin întâlniri interactive, părinții pot adresa orice fel de întrebări. Cei cu competențe medicale și-au afirmat disponibilitatea de a oferi aceste răspunsuri. E o acțiune în parteneriat cu DSP și Ministerul Sănătății”, a adăugat oficialul din Educație.