Ce este fenomenul Upwelling. Ce au spus specialiștii despre răcirea Mării Negre
Apa din Marea Neagră a devenit tot mai rece în urma fenomenului cunoscut sub numele de upwelling. Temperatura a scăzut față de zilele anterioare, deși vremea este călduroasă, astfel că turiștii vor avea de suferit.
- Ce este fenomenul Upwelling
- Ce au spus specialiștii despre răcirea Mării Negre
Fenomenul cunoscut sub numele de upwelling a ridicat numeroase semne de întrebare la specialiștii din domeniu. Se pare că Marea Neagră a devenit tot mai rece decât ar fi normal, în comparație cu temperaturile din termometre.
Ce este upwelling
Specialiștii meteorologi au intrat în alertă după ce temperatura Mării Negre a scăzut în ultimele zile. Acest fenomen se numește upwelling și iată cum se manifestă te teritoriul României.
Marea Neagră este mult mai rece decât în mod normal, pentru această perioadă a anului, ținând cont că vremea a fost extrem de caldă. În perioada 27-30 iulie apa din mare se va răci considerabil, iar temperaturile vor fi asemănătoare perioadei de martie sau aprilie. În urmă cu câteva zile, Marea Neagră erau cu 10 grade mai caldă.
Se pare că datorită acestui fenomen, curenții marini aduc apă foarte rece din adâncime spre țărm. Temperatura apei nu va depăși mai mult de 13-15 grade la mal, fiind comparabile cu lunile de primăvară. În urmă cu câteva zile, ea ajungea la 24-25 de grade Celsius.
„Ca urmare a fenomenului de „upwelling”, curenții marini aduc apă extrem de rece din adâncime spre țărm. Astfel, în această perioadă temperatura apei mãrii nu va avea mai mult de 13…15 grade la mal, valori comparabile cu lunile martie, aprilie. Avem o scădere accentuată comparativ cu zilele trecute când am avut temperaturi de 24…25 grade în apa mării”, a scris Meteoplus într-o postare pe rețelele de socializare.
Apa din Marea Neagră se poate răci brusc în anumite perioade
Totodată, senzația de apă rece poate fi amplificată și de vântul de la malul mării. Apa rece din adâncuri se ridică la suprafață, luând locul acesteia. Ea este mai bogată în nutrienți, iar condițiile meteo ce duc la acest fenomen este favorizat și de vânt.
Acest fenomen a mai avut loc și în trecut, după ce turiștii au observat că marea s-a retras câțiva metri, iar vântul a bătut puternic într-o singură direcție. Cel mai des, fenomenul este întâlnit în lunile aprilie, mai și iunie, extrem de rar în iulie.