Ce nu ai voie să faci în Miercurea Mare. Tradiții și obiceiuri
Săptămâna Patimilor continuă cu Miercurea Mare, o zi foarte importantă pentru toți credincioșii. Ce simbolizează aceasta și care sunt tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecți. Ce îi e interzis să faci.
- Tradiții și obiceiuri în Miercurea Mare
- Ce nu îți e permis să faci
Continuă Săptămâna Patimilor cu Miercurea Mare, o zi extrem de importantă pentru toți creștinii. Astăzi este ziua în care Iuda Iscorioteanul l-a vândut pe Iisus Hrisos fariseilor pentru a fi ucis, totul pentru suma de treizeci de arginți. Din acest motiv, această zi e considerată zi de post.
În toat ebisericile din România astăzi se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat picioarele lui Iisus Hristos cu lacrimi și le-a uns cu mir, în speranța că păcatele ei vor fi iertate.
Deși se îndepărtase de Dumnezeu, femeia păcătoasă găsește iar drumul spre credință și reușește să obțină iertarea, devenind mironosiță. Aceasta e dovada că orice om care greșește poate să se îndrepte.
Ce nu ai voie să faci în Miercurea Mare
Conform obiceiurilor și tradițiilor, astăzi este ultima zi în care femeile mai pot să facă treburi casnice în casă. De acum înainte nu mai este permis să se spele, să se calce rufe sau să se facă treburi câmpenești, potrivit obiceiurilor străvechi.
Mai mult de atât, în această zi se spune că oamenii trebuie să se împace cu cei care au fost certați și să îi ierte pe cei care le-au greșit.
Nu este bine ca oamenii să se certe, să spună vorbe urâte și să se supere pe cei din jurul lor. Se spune că cei care se ceartă în Miercurea Mare vor avea parte de momente neplăcute pe tot parcursul anului.
Ce rugăciune se rostește în Miercurea Mare
Pentru liniștea sufletească, dar și pentru iertarea păcătelor credincioșii trebuie să rostească în Miercurea Mare această rugăciune.
„Preaputernice și iubitul meu Doamne! Îmi aduc aminte că Te-ai născut om din Sfânta Fecioară în peșteră și ca Te-ai vândut cu treizeci de arginți de ucenicul Tău cel viclean, pentru ca să ne răscumperi pe noi păcătoșii din mâinile celui rău. Pentru acesta, Te rog să Te milostivești asupra mea păcătosul și să mă răscumperi pe mine vânzătorul și în toate zilele, ucigașul.
Și aceasta să o faci, te rog, pentru ca să cinstesc Nașterea Ta cea Sfântă și să mă închin Dumnezeirii Tale; Dă-mi Doamne iertare păcatelor mele cele multe și puterea să stau împotriva relelor trupului și ale sufletului meu. Primește această mică a mea rugăciune și smerita mea voință, că mă întristez pentru că Te-am întristat și mă amărăsc, pentru că Te-am mâhnit peste măsură.
Încă mă aduc pe mine Ție, și de voia mea mă dau în mâinile Tale, pentru ca să mă pedepsești precum mi se cade și să mă tămăduiești cu ierburi amare ca un doctor bun precum vei vrea; pentru că altul nu poate să mă vindece, fără numai Tu, Dumnezeul meu și Ziditorul meu.