Live acum XNS
Prime time 19:00/ Petrecem in familie (r)
Homepage » Actualitate » Stiri interne » Ce să faci cănd ai febră? Tratamentul corect pentru adulți

Ce să faci cănd ai febră? Tratamentul corect pentru adulți

Publicat pe 29.12.2020 la 12:50 Actualizat pe 29.12.2020 la 12:56

Febra merge de obicei pe cont propriu după ce corpul tău scapă de infecție. În caz de febră prelungită, solicitarea unui ajutor medical este crucială. Iată cum puteți afla exact ceea ce vă provoacă febra și dacă este necesar să consultați un medic

Cum te tratezi când ai febră?

pixabay

În afară de răceală și gripă, febra este o altă afecțiune comună pentru sănătate, care deranjează majoritatea oamenilor în sezonul de iarnă. O creștere pe termen scurt a temperaturii interne indică de fapt că, organismul tău încearcă să lupte împotriva bolilor. Chiar dacă știm că este un semn bun, să acceptăm că a avea febră mare poate fi supărător și înfricoșător în scenariul actual, deoarece este, de asemenea, un posibil simptom al coronavirusului.

Ce înseamnă febra?

Fiecare individ are o temperatură corporală diferită, dar totul se situează între 36,1 ° C și 37,2 ° C. Aceasta este denumită temperatura normală a corpului. Temperatura poate crește din mai multe motive, cum ar fi petrecerea timpului la soare sau exerciții fizice, dar numai când atinge indică febră. În termeni medicali, febra este, de asemenea, numită și temperatură ridicată, hipertermie sau pirexie.

Care e temperatura normală a corpului

Deși este posibil să fi auzit că temperatura normală a corpului este de 37 grade Celsius, această valoare este orientativă. Chiar dacă temperatura corpului dvs. este mai mică sau mai mare de 37 de grade Celsius, nu înseamnă că vă veți îmbolnăvi.

Temperatura corpului poate varia în funcție de sex, vârstă, factori climatici, ora din zi, nivelul de activitate sau anumite condiții ori perioade ale lunii, în special pentru femei.

Iată care sunt valorile considerate normale, pe categorii de vârstă: Sugari şi copii – între 36,6 grade Celsius şi 37,2 grade Celsius. La aduți poate fi între 36,1 grade Celsius şi 37,3 grade Celsius, iar la persoane cu vârsta peste 65 de ani, sub 36,2 grade Celsius.

De ce facem febră?

O febră indică faptul că corpul dumneavoastră lucrează din greu pentru a combate boala sau infecția. Când agenții patogeni străini intră în corpul uman, sistemul nostru imunitar începe să producă mai multe celule albe din sânge pentru a ucide bacteriile și virușii și a proteja organele vitale.

În acest moment, mai multe evenimente sunt declanșate în corp în același timp, inclusiv compresia vaselor de sânge în părțile periferice ale corpului și manevrarea sângelui către organe mai importante. Glanda hipotalamică a corpului uman există în creier și acționează, de asemenea, ca un semnal de termostat intern pentru a vă crește temperatura corpului.

Creșterea temperaturii interne a corpului uman încetinește creșterea bacteriilor și a virușilor, sporind astfel capacitatea celulelor albe din sânge de a fixa paraziții. Prin urmare, ori de câte ori ai febră, înseamnă că se întâmplă ceva în corpul tău.

Ce boli poți să ai dacă faci febră

Circumstanţele care pot favoriza creşterea temperaturii corpului, ar putea fi arsurile solare severe, insolaţia (cauzată de expunerea la temperaturi ridicate), erupţia dentară, stresul, lipsa de odihnă sau alergiile.

De asemenea, anumite tipuri de cancer, intoxicaţii, unele medicamente (antibioticele, antihipertensivele, anticonvulsivantele), unele boli autoimune şi inflamatorii (inclusiv artrita reumatoidă şi boala Crohn), prezenta unor cheaguri (trombi) pot creşte temperatura bazală, în afara afecţiunilor bacteriene, virale sau produse de alţi patogeni.

Ce să faci când ai febră ușoară

Tratamentul febrei depinde de severitatea acesteia. De obicei, febra ușoară fără alte simptome nu necesită tratament. În majoritatea cazurilor, odihna și aportul de lichide sunt suficiente pentru a combate acest tip de febră.

În general, atunci când temperatura corpului crește la 38 ° C, este considerată o febră ușoară. Peste 39,1 ° C, se spune că o persoană are febră moderată și poate dezvolta febră mare. Febra dispare după 1-3 zile. Cu toate acestea, febra persistentă sau repetată poate dura până la două săptămâni.

Ce să faci când ai febră mare

Când termperatura unui adult este aproape de 40 de grade, febra devine o problemă. În acest caz, este necesară intervenția medicală.

În ceea ce privește medicamentele utilizate pentru reducerea febrei, acestea se numesc antipiretice. Prin urmare, atunci când febra este cauzată de o infecție bacteriană, pot fi prescrise antibiotice. Este important ca toate persoanele cu febră să consume cantități mari de lichide pentru a preveni deshidratarea.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Ce să faci cănd ai febră? Tratamentul corect pentru adulți
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Emisiuni TV
Armin Nicoară a fost alături de soția lui, Claudia Puican, în timpul nașterii. Cum s-a simțit când și-a văzut băiatul: „Sunt fericit”
  • Armin Nicoară a fost alături de soția lui, Claudia Puican, în timpul nașterii
  • Cum s-a simțit când și-a văzut băiatul
Horoscop zilnic
Horoscop sâmbătă, 12 aprilie 2025: Taurii se gândesc la viitor
  • Horoscopul zilei de sâmbătă, 12 aprilie 2025
  • Ce ne-au pregătit astrele pentru ziua de sâmbătă
  • Vezi cum stai în materie de bani, dragoste, sănătate și noroc
Emisiuni TV
Xtra Night Show. Ce spune Adrian Doroftei despre experiența Chefi la cuțite. Cât de mult l-a schimbat: „Am ținut secret”
  • Ce spune Adrian Doroftei despre experiența Chefi la cuțite
  • Cât de mult l-a schimbat
Emisiuni TV
Mireasa - Capriciile Iubirii. Trei concurenți au intrat în cursa de eliminare, fără drept de imunitate. Cine sunt nominalizații și ce voturi au primit
  • Fetele și băieții au decis
  • Cine sunt cei trei nominalizați din gala Mireasa
  • Concurenții nu vor avea drept de imunitate
Retete
Secretul unui tort pufos, fără gluten. Ingredientul secret care îi îmbunătățește textura și gustul
  • Trucul simplu pentru un tort pufos fără gluten
  • Ingredientul secret care îi îmbunătățește textura și gustul
Showbiz intern
Cum a testat-o Jador pe Oana Ciocan înainte de a-și asuma relația. Ce i-au spus apropiații tinerei: „Când a venit la mine...”
  • Cum a testat-o Jador pe Oana Ciocan înainte de a-și asuma relația
  • Ce i-au spus apropiații tinerei
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Constănţean, amendat cu 30.000 de lei pentru două sacoşe cu haine aruncate în stradă. I-a fost confiscată şi maşina
recomandare pe as.ro
Românul celebru care a renunţat la tot şi s-a apucat de asigurări: „Erau oameni mizerabili”
Romania TV
Gabriel Peșa are 52 de ani, dar arată de 30. Benjamin Button al zilelor noastre. Care este secretul pentru a avea tinerețe fără bătrânețe
Romania TV
Bonus special înainte de Paște 2025. Cine sunt bugetarii care primesc „bani de apă minerală”
recomandare pe antena3.ro
Românul care a vizitat Coreea de Nord povestește ce a văzut acolo: „Nu mă așteptam la așa ceva”
recomandare pe antena3.ro
Rapper român, mort într-un accident teribil în Anglia. Mașina lui a fost spulberată de tren
recomandare pe antena3.ro
Descoperiri neașteptate în timpul săpăturilor la Biserica Sfântului Mormânt în Ierusalim. Arheologii spun că vor fi „multe surprize”
recomandare pe playtech.ro
De ce se duc ramuri de salcie la biserică de Florii și ce faci cu ele după slujbă
recomandare pe playtech.ro
Ce se mănâncă de Florii pentru linişte şi belşug în casă. Nu doar peştele este important
recomandare pe redactia.ro
Doliu în lumea televiziunii. Una dintre cele mai frumoase femei s-a stins subit la doar 27 de ani. Avea tot viitorul în față și o poveste emoționantă
recomandare pe redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
recomandare pe Ciao.ro
Doliu în muzica populară! Artista a murit la doar 35 de ani. A lăsat în urmă doi copilași
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
recomandare pe bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
recomandare pe bzi.ro
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“
recomandare pe dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
recomandare pe dailybusiness.ro
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
recomandare pe Jurnalul.ro
5 zodii trăiesc un nou început în dragoste în săptămâna 14–20 aprilie 2025
recomandare pe a1.ro
Ce declarații a făcut tatăl lui Vlad Pascu, la procesul fiului său! Ce gest a făcut, când s-a întâlnit cu părinții victimelor