Cei 4 evangheliști și simbolurile lor. Cine au fost Matei, Marcu, Luca și Ioan
În tradiția creștină, cei patru evangheliști au asociate câte un simbol, care este strâns de viața lor sau de felul în care au murit. Matei, Marcu, Luca și Ioan sunt cei care au dus mai departe cuvântul lui Dumnezeu, prin intermediul unor simboli.
- Ce semnificație au simbolurile celor patru evangheliști
- Cine au fost Matei, Marcu, Luca și Ioan
Se spune că Matei, Marcu, Ioan și Luca au făcut cunoscut cuvântul lui Dumnezeu prin Evanghelii, iar tradiția creștină le-a asociat celor patru câte un simbol, despre care se spune că este reprezentativ.
Cine au fost cei 4 evangheliști
Tradiția spune că, pentru a duce mai departe cuvântul lui Dumnezeu, care, până atunci, s-a făcut cunoscut doar pe cale orală, au fost aleși cei patru evangheliști. Matei, Marcu, Luca și Ioan au scris în aceste cărți sfinte despre faptele și învățăturile lui Dumnezeu.
Ulterior, au apărut mai multe simboluri, care le-au fost asociate celor patru evangheliști, despre care se spune că le reprezintă viața sau felul în care au murit.
Cine a fost evanghelistul Matei
Despre Matei, tradiția creștină spune că a fost vameș, înainte de ajunge evanghelist. Originar din Capernaum, în timpul persecuției din 44 î. Hr, a decis să plece, așa că a dus mai departe cuvântul lui Dumnezeu în Etiopia.
Evanghelia lui Matei este considerată una dintre cele mai importante scrieri bisericești, asta pentru că vorbește despre puterea divină și minunile făcute de Dumnezeu.
Cine a fost evanghelistul Marcu
Cu toate că, în tradiția este cunoscut drept Marcu, numele său inițial a fost Ioan. Se spune că un mare eveniment din creștinism, Cina cea de Taină, a avut loc chiar în casa mamei sale. Originar din Ierusalim, Marcu este considerat cel mai tânăr dintre Apostoli.
Mai apoi, a plecat în Egipt, unde creștinii au aflat despre Evanghelie, iar astăzi este trecut în calendarul ortodox ca martir.
Cine a fost evanghelistul Luca, considerat cel mai iubit dintre Apostoli
Dacă primele două scrieri bisericești sunt mai scurte ca întindere, evanghelia după Luca este cea mai lungă dintre ele și vine cu mai multe detalii despre viața lui Iisus Hristos, cu accentul pe căderea în păcat.
Se spune că evangelistul Luca a fost medic, fiind considerat un om de cultură, cel care a dus mai departe cuvântul lui Dumnezeu în mai multe state, printre care Galia, Italia și Macedonia.
Cine a fost evanghelistul Ioan
Evaghelia lui Ioan este considerată cel puțin la fel de complexă precum scrierea lui Luca, pentru că are ca temă principală păcatul și cum oamenii se pot mântui.
Pentru a le putea oferi un exemplu al credinței, Ioan a propovăduit Evanghelia în Efes, după ce a fost exilat. Mai apoi, revine și își petrece ultima parte a vieții în Efes, locul unde a și murit.
Fiecare evanghelist are câte un simbol asociat
Simbolurile asociate celor patru evangheliști sunt insipirate din Cartea Apocalipsei și mereu apar cu aureolă și aripi.
Evanghelistul Matei are ca simbol omul, pentru că a fost primul care a propovăduit cuvântul lui Dumnezeu. În prima parte a scrierii, începe Evanghelia cu enumerarea tuturor persoanelor după arborele genealogic.
Evanghelistul Marcu are ca simbol un leu. Tradiția i-a asociat curajul cu cel al unui animal, dar și pentru că în scriere se regăsește următorul vers, care a fost interpretat ca răgetul unui leu: „glasul celui care strigă în pustiu”.
Evanghelistul Luca apare în iconografie alături de un vițel. Simbolul are legătură cu pilda fiului risipitor, în care este menționat cum animalul este sacrificat, pentru a-i mulțumi pe oameni.
Evanghelistul Ioan este simbolizat alături de un vultur, pentru că se spune că a fost cel mai curajoși dintre cei care au propovăduit cuvântul lui Dumnezeu. Măreția evanghelistului Ioan este asociată cu vulturul care se înalță.