Cine sunt românii care pot ieși la pensie chiar dacă au lucrat mai puțin de 15 ani! Anunțul făcut de președintele Casei Naționale de Pensii Publice: "Avem excepții!"
Anunț important pentru români! Potrivit anunțului făcut de Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, există o categorie de cetățeni care pot ieși la pensie chiar dacă nu au 15 ani de contributivitate. Află din rândurile de mai jos despre ce este vorba.
- Există o categorie de români care pot ieși la pensie chiar dacă nu au 15 ani de contributivitate
- Ce a anunțat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice
Pentru că legea pensiilor se schimbă, românii au tot mai multe nelămuriri. Cetățenii își fac griji cu privire la ceea ce va urma, pentru că sunt anunțate foarte multe modificări. Ce a anunțat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice.
Cine sunt românii care pot ieși la pensie chiar dacă au lucrat mai puțin de 15 ani
Potrivit anunțului făcut de președintele Casei Naționale de Pensii Publice, există o categorie de români care va putea beneficia de pensie, chiar dacă nu au 15 ani vechime, așa cum prevede legea.
”Pentru pensionarii din sistemul public, trebuie să se realizeze minimum 15 ani vechime pentru a putea obține o pensie din sistemul public de pensii. Excepție fac doar pensionarii de invaliditate. Și asta pentru că boala nu te întreabă câți ani ai lucrat, și acolo avem excepții unde sunt sub 15 ani. Dar și pensiile de invaliditate se calculează tot pe contributivitate”, a explicat Daniel Baciu, scrie antena3.ro.
Daniel Baciu a vorbit și despre pensia unui român care are un stagiu de contributivitate de doar 18 ani. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice a menționat că, de la 1 septembrie, un român aflat în situația aceasta, nu va primi niciun ban în plus la recalculare.
A menționat însă că astfel de pensii vor crește în raport cu rata inflației, dar de la 1 ianuarie.
”Pentru un stagiu contributiv de 18 ani, nu se beneficiază de niciun punct de stabilitate, dar se beneficiază de indexările anuale care au loc cu valoarea punctului de pensie. Noi am anticipat, la 1 ianuarie 2025, numai rata inflației a fost de 10,2%, astfel încât ar trebui să crească valoarea punctului de pensie cu cel puțin 10,2 % începând cu 1 ianuarie”, a mai spus Daniel Baciu.
Ce pensie primește un român care nu a lucrat nici măcar o zi
Românii care nu au muncit o zi în viața lor sau cei care au avut un job, însă fără să aibă contracte legale şi să plătească contribuţii sociale, vor primi pensia minimă.
În prezent, începând cu 1 ianuarie 2024, pensia minimă este de 1.281 de lei, iar din 1 septembrie 2024 va fi majorată din nou.