Cine va fi președintele interimar, după demisia lui Klaus Iohannis. Ce prevede Constituția României
Publicat pe 10.02.2025 la 16:01 Actualizat pe 10.02.2025 la 16:01
Klaus Iohannis a demisionat, luni, la Palatul Cotroceni. Actualul președinte al României va renunța la funcția pe care a ocupat-o, timp de zece ani, miercuri, 12 februarie 2025. În locul său va urma un președinte interimar. Iată ce prevede constituția.
- Cine va fi președintele interimar al României
- Atribuțiile pe care le va avea de miercuri, 12 februarie
Este anunțul momentului în România. Klaus Iohannis a declarat la Palatul Cotroceni că va demisiona miercuri, 12 februarie 2025, din funcția de președinte al României.
Cine va fi președintele interimar al României, după demisia lui Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că renunță la funcția pe care o ocupă miercuri, 12 februarie, pentru a nu se ajunge să fie suspendat. Având în vedere situația în care ne aflăm, România va avea nevoie de un președinte interimar.
Acest rol va fi ocupat de Ilie Bolojan, actualul președinte al Senatului României, conform prevederilor din Constituția României. Ilie Bolojan va ocupa această funcție până în luna mai a anului 2025, când românii își vor alege noul președinte.
România se află cu patru luni înainte de noile alegeri prezidențiale, după ce primul tur din luna noiembrie 2024 a fost anulat. În data de 4 mai a fost stabilit primul tur al alegerilor prezidențiale în România, iar în data de 18 mai 2025 va avea loc cel de-al doilea tur.
Declarația oficială a lui Klaus Iohannis
Klaus Iohannis a susținut astăzi, 10 februarie 2025, o declarație oficială prin care a anunțat că demisionează din funcția de președinte al României. A decis să facă acest lucru pentru a evita situația în care președintele țării să fie suspendat din funcție, despre care a spus că este oricum un proces inutil și nefondat.
”Este un demers inutil pentru că peste puține luni plec din funcție, după alegerile prezidențiale. Este un demers nefondat, pentru că niciodată nu am încălcat Constituția și este un demers păgubos pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă.
Peste puține zile, în Parlament se va vota suspendarea mea și România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul pentru demiterea președintelui. Acest întreg demers va avea efecte pe plan intern și, din păcate, și pe plan extern.
În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord, toată discuția va fi axată doar pe negativ. Întreaga societatea va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale, despre cum va merge România mai departe. Candidații nu vor mai putea să își prezinte ideile.
Pe plan extern, efectele vor fi de durată, și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni de ce România își demitere președintele după ce a început procedura pentru alegerea noului președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când președintele pleacă oricum. Mai pe românește vom fi de râsul lumii. Pentru a scuti românia de această criză, demisionez. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie”, a declarat Klaus Iohannis.