Crește impozitul pe chirii. Proprietarii vor fi obligați să înregistreze contractul la ANAF
Guvernul României a adus schimbări la Codul Fiscal, iar proprietarii de locuințe vor avea de suferit. Impozitul pentru chirii va crește cu până la 60%, iar contractele făcute vor trebui înregistrate la ANAF.
- Proprietarii vor fi obligați să înregistreze contractele la ANAF
- Impozitul pe chirii va crește
Proprietarii vor avea de suferit de la 1 ianuarie 2023. Impozitul pentru chirie va crește substanțial, iar contractul se va înregistra la ANAF în mod obligatoriu.
Conform cifrelor de la Fisc, doar 4% dintre proprietăți ar fi închiriate, dar, în realitate numărul este mai mare. În orașele intens populate, precum Cluj sau București, aproape 20% ajung să fie date în chirie. Anul acesta s-au înregistrat mai puține contracte decât în anii precedenți, diferența fiind de 25%.
Cei mai mulți chiriași nu se interesează dacă au contractul de închiriere înregistrat la ANAF. Aceștia consideră că este de datoria proprietarului, la fel ca și impozitele pe care le plătesc. O treime dintre ei au un contract nedeclarat, ori există doar înțelegere verbală.
Impozitul pe chirii va crește
Din 2023 impozitul pentru chirie va crește cu până la 60%. Totodată, proprietarii vor fi obligați să înregistreze contractul la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF)
„Din partea proprietarilor se declară contractul de chirie, pentru că acesta devine titlu executoriu, dacă sunt probleme cu chiriașii, iar pentru chiriaș un contract înseamnă o siguranță în plus că înțelegerea a fost respectată. În plus, și impozitul pe venitul obținut din chirii va crește de la începutul anului.”, a anunțat expertul imobiliar, Gabriel Blăniță.
În urmă cu ceva timp, Guvernul României a publicat în monitorul oficial o ordonanță în care este modificat Codul Fiscal. Mai multe domenii de activitate vor fi afectate, inclusiv proprietarii care își dau locuințele în chirie.
Conform agenților imobiliari, chiriile vor crește pentru a se acoperi și impozitul. În acest fel, se vor găsi chiriași tot mai greu datorită prețurilor uriașe, mai ales în marile orașe ale României.
„Unii dintre clienții mei au proprietăți de 300 de euro, alții au proprietăți mai scumpe. Probabil prima reacție a proprietarilor va fi să crească chiria. Dacă aș generaliza, aș spune că unii proprietari vor crește chiria cu tot impozitul pe care îl au de plată, ceea ce va face să găsească mai greu chiriași pe termen lung. Alții vor crește chiria cu o sumă mai mică, dar nu vor declara veniturile către fisc”, a transmis Ramona Ursu, agent imobiliar.