Cum explică Patriarhia Română necesitatea adeverințelor medicale la botezul bebelușului, după valul de reacții negative: ”Nu există...”
Patriarhia Română a fost ținta unui val de reacții negative, după ce a anunțat necesitatea adeverințelor medicale la botezul bebelușului. Cei care nu au fost deloc de acord cu această inițiativă au fost medicii, iar acum reprezentanții au revenit cu explicații despre acest subiect.
- Ce spune Patriarhia Română despre adeverințele la botez
- Medicii au răbufnit
În urmă cu câteva zile, preoții au anunțat că ar putea să le solicite părinților adeverințe medicale care să dovedească faptul că bebelușul este sănătos. Ei bine, această inițiativă nu a fost pe placul medicilor, care au criticat dur acest lucru. Pentru a elimina orice critică negativă, Patriarhia Română a revenit cu explicații clare.
Cum explică Patriarhia Română necesitatea adeverințelor medicale la botez
Reprezentanții au revenit cu o clarificare despre acest subiect, spunând că ei nu vor putea nicioată să oblige medicii de familie să elibereze astfel de adeverințe. Însă, își doresc să aibă o relație apropiată cu părinții și nașii copilului botezat, iar înainte de eveniment, aceștia să fie sinceri cu privire la starea de sănătate a bebelușului.
Acest lucru a pornit după ce, în anul 2021, a murit un bebeluș în Suceava, după ce acesta a fost botezat în biserică. De atunci, preoților și s-a recomandat să se informeze cu privire la starea bebelușului pe care urmează să îl creștineze și să aibă informații clare cu privire la sănătatea lui și la decizia părinților și nașilor de a fi botezat.
Chiar dacă medicii au răbufnit, spunând că nu i se pare normal să i se ceară o adeverință prin care să declare sănătos un bebeluș, ca acesta să poată fi botezat, preoții au menționat că acest lucru nu va deveni niciodată obligatoriu.
”Nu există (nici nu ar putea exista) o asemenea obligație pentru medici. Bunul-simț, grija și responsabilitatea preoților, părinților și nașilor, cei care participă concret la evenimentul crucial al botezării unui copil, constituie singurul subiect real pe această temă. Pornind însă de la tragedia morții unui bebeluș, survenită după un botez oficiat la sfârșitul lunii ianuarie 2021 într-o biserică din Suceava.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a pronunțat în ședința sa de lucru din februarie 2021 după cum urmează: înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de se întâlni cu părinții și nașii copilului, întâlnire în cadrul căreia aceștia, după consultarea anterioară cu medicul pediatru, să prezinte în mod onest preotului starea reală de sănătate a copilului și dorința ca el să fie botezat", a transmis Biroul de presă al Patriarhiei Române.
Patriarhia Română s-a implicat în tragedia de la Crevedia
După ce stația GPL a explodat în Crevedia, o mulțime de oameni au rămas fără case. Aceștia au nevoie reală de ajutor, iar Patriarhia Română a făcut un anunț în acest sens.
Biroul de presă a anunțat că va oferi câteva 3.000 de lei pentru fiecare familie în care au existat victime după explozia devastatoare. Mulți oameni care locuiau aproape de stația GPL au rămas pe drumuri, iar această veste i-a șocat.