Cum se scrie corect „scrii” sau „scri”. Una dintre cele mai des întâlnite greșeli gramaticale
Este clar că limba română este una dintre cele mai complexe limbi din întreaga lume. Chiar dacă nouă ni se pare extrem de ușoară, de cele mai multe ori exprimarea eronată sau chiar cunoașterea insuficientă a acestei limbi ne poate expune la probleme uriașe chiar și celor mai mari nativi. Unele cuvinte le pun probleme chiar și nativilor acestei limb, iar acest lucru se întâmplă și în cazul verbului "a scrie", asta pentru că acesta este folosit sub două forme: „scrii” sau „scri”.
- Cum se scrie corect în limba română
- Ce greșeli gramaticale întâlnim adesea
Printre greșelile frecvent făcute în scriere de către vorbitorii acestei limbi se numără și verbul "a scrie". Totuși, aceasta nu este singura eroare pe care o fac vorbitorii limbii române.
Cum se scrie corect „scrii” sau „scri”
Poate ni s-a întâmplat de câteva ori ca atunci când vedem pe cineva că scrie greșit din punct de vedere gramatical, instinctul de profesor să se trezească în noi și să vrem să îl învățăm să scrie corect în limba română.
De cele mai multe ori, verbul „a scrie” a fost folosit greșit, atât de elevi, cât și de liceeni, dar și de oameni care au terminat școala acum foarte mulți ani.
Ei bine, vă spunem că lucrurile stau destul de simplu când vine vorba de acest verb des utilizat, iar asta pentru că forma „scri” este complet greșită și ea. De fapt, ea nici nu există.
În acest fel, forma corectă a verbului "a scrie" este "scrii". Acest lucru se întâmplă, fie că este la afirmativ sau la negativ, este cu doi „i” (tu să scrii/să nu mai scrii).
La fel se folosește și verbul „a înscrie”. Astfel că, radicalul este „înscri”, la care se adaugă terminația în funcție de persoana la care conjugăm verbul: "tu înscrii/el înscrie/noi înscriem/voi înscrieți, ei înscriu" etc.
Cand se scrie „fi” cu doi „i”?
Ei bine, dacă tot suntem la capitolul gramatică, important este să vedem când se scrie „fi” cu un singur „i” și când se scrie cu doi „i”.
În cazul acestui cuvânt, trebuie să reții faptul că numai la imperativ, în forma negativă, „fi” se scrie cu un singur „i” (Nu fi supărat!). În rest, indiferent că îl folosim la forma afirmativă sau negativă, „fi” are doi „i”.
Așadar, atunci când conjugăm la viitor, „fi” are un singur „i” (voi fi/vei fi/va fi/vom fi/vor fi/veți fi).
Mai mult decât atât, la modul condițional prezent, vom conjuga exact ca la modul viitor, adică „fi” se folosește cu un singur „i” (aș fi/ai fi/ar fi/am fi/ați fi/ar fi).
Conjunctivul prezent, devine un mic mai complicat pentru că vom folosi „fi” cu un singur „i”, dar și cu doi „i” (eu să fiu/tu să fii/el să fie/noi să fim/voi să fiți/ei să fie).
Modul conjunctiv perfect folosește „fi”cu un sigur „i” (eu să fi fost/tu să fi fost/el să fi fost/noi să fi fost/voi să fi fost/ei să fi fost).