De ce Alexandra Măceșanu a fost declarată moartă. Explicația șefei de antropologie de la INML
Alexandra Măceașanu a dispărut în urmă cu trei ani, iar cazul Caracal a cutremurat întraga lume după mărturiile făcute de Gheorghe Dincă, principalul suspect al presupusei crime. Deși adolescenta a fost declarată moartă, familia continuă să creadă că aceasta e vie, dar departe de țară. Care e motivul pentru care s-a eliberat certificatul de deces.
- Cazul Caracal a lăsat multe semne de întrebare
- Ce s-a întâmplat cu Alexandra Măceșanu
Cazul Caracal a cutremurat întraga țară, dar nu numai, asta după dispariția Alexandrei Măceașanu pe care Gheorghe Dincă ar fi ucis-o cu sânge rece în curtea casei sale. Deși principalul suspect a mărturisit că a omorât-o, după care a ars-o, în tot acest timp și-a schimbat declarațiile.
De ce a fost declarată Alexandra Măceașanu moartă
Familia adolescentei nu știe ce să mai creadă, însă nu vor să își imagineze că într-adevăr fiica lor a fost omorâtă cu sânge rece, după care incendiată în casa bărbatului din Caracal.
Cu toate astea, INML a emis un certificat de deces pe care familia fetei nici nu a vrut să-l ia și să audă de el. Acum, șefa secției de antropologie de la INML face mărturii despre motivul pentru care a fost emis acest certificat și pe ce bază.
În curtea lui Gheorghe Dincă au fost găsite fragmente osoase, iar în urma probatoriului s-a stabilit că acestea ar fi aparținut Alexandrei Măceșanu, la fel ca și ADN-ul extras din dinții găsiți.
”În cazul Caracal, eu am efectuat expertiza medico-legală antropologică prin care se stabilește profilul biologic al unei persoane (sex, vârstă, talie, rasă) și nu ADN-ul acesteia. În cazul de față datorită gradului mare de fragmentare și degradare a oaselor nu am putut stabili decât sexul și vârsta. Stabilirea profilului genetic se face prin examen ADN în cadrul Laboratorului de Genetică. Nu am spus că din fragmentele osoase nu se poate stabili ADN-ul, ci că nu intră în atribuțiile și competența mea stabilirea profilului genetic al unei persoane, acest lucru efectuându-se în cadrul Laboratorului de Genetică al INML, de către personal specializat. Acest lucru l-am declarat și a fost consemnat în instanță”, a spus Mariana Roșu, șefa Laboratorului antropologie medico-legală din INML, potrivit Gândul.ro.
Ce spune șefa Laboratorului de antropologie de la INML
Mai mult de atât, șefa Laboratorului de antropologie din cadrul INML a făcut mai multe precizări referitoare și la acuzațiile aduse de avocatul familiei Alexandrei măceanșu, doamna avocat Obârșanu.
”În ambele cazuri de la Caracal s-au găsit piese scheletice provenind din toate regiunile corpului (de la cap și până la picioare), astfel încât este falsă afirmația doamnei avocat că ”nu a fost niciun cadavru”; de asemenea, în ambele cazuri expertiza s-a efectuat în baza ordonanței emisă de Parchet, ordonanță care a conținut și obiectivele acesteia”, a mai spus ea pentru sursa citată.
Totodată, șefa de la INML a mai susținut că a încălcat legea-art 50. din Codul Civil și Ordonanța de Guvern nr.1/2000 privind organizarea și funcționarea instituțiilor de medicină legală -, întrucât ”Medicul poate elibera certificat constatator în condițiile în care există cadavru. Aici nu a fost niciun cadavru, deci trebuia să existe o hotărâre judecătorească de declarare a morții”, fac următoarele precizări (care au fost consemnate și în instanță).