De ce trebuie sa mănânci pască de Sfintele Paști. Ce spun preoții despre tradiție
Pasca este o prăjitură tradițională care nu poate lipsi de pe masa de Paște. Ea este asemenea pâinii sfințite și este pregătită de gospodine în mod frecvent, în această perioadă, sub diverse forme.
- De ce trebuie sa mănânci pască de Sfintele Paști
- Ce spun preoții despre tradiție
Pasca este unul dintre cele mai consumate alimente, mai ales pe masa de Paște. Ea nu lipsește, iar gospodinele aleg cea mai delicioasă rețetă pentru prepararea ei. De cele mai multe ori, se duce la biserică pentru a fi sfințită și se împarte cu enoriașii prezenți la slujbă.
De ce se mănâncă pască
Multe gospodine pregătesc pască pentru masa de Paște, ea fiind nelipsită de la marele ospăț. Cele care o pregătesc în ajunul Învierii, o duc la biserică și, după ce este sfințită, se împarte cu cei prezenți la slujbă. Ea se va mânca imediat după anafură, înainte de alte bunătăți pregătite pentru ziua sfântă.
Pasca se poate pregăti sub mai multe forme, cu brânză, smântână sau chiar ciocolată, aceasta nu lipsește de pe mesele românilor. Este o prăjitură tradițională și se face pentru Învierea Mântuitorului. ÎnaltPreaSfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului a comparat pasca cu pâinea sfințită, astfel că ea trebuie să fie consumată pe masa de Paște, alături de celelalte bucate alese.
„Mulţumind Domnului că ne-a ajutat să punem pe masă hrană şi pentru trup, mâncăm pască, ciocnim ouă roşii şi ne înfruptăm din cozonac. Căci pasca este pâinea sfinţită, oul este viaţa, roşul este culoarea sângelui lui Hristos pentru mântuirea omenirii, iar cozonacul aminteşte de Pâinea harică pogorâtă din Ceruri”, transmitea ÎnaltPreaSfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.
Semnificația prăjiturii de Paște
Pasca este o prăjitură tradițională care se prepară în perioada Paștelui și se află pe lista de bucate pentru masa din ziua sfântă. Preoții spun că prăjitura este un dar al poporului român, mulțumind lui Dumnezeu pentru ploaie, soare și pentru sufletul celor adormiți.