E alertă în România după ce a fost diagnosticat primul pacient cu "ciupercă neagră" din acest an. Ce simptome grave prezintă această boală, post-Covid
E alertă în România după ce a fost diagnosticat primul pacient cu "ciupercă neagră" din acest an. Această afecțiune periculoasă poate apărea la aproximativ o lună de la infecţia cu Covid-19 pe fondul sistemului imunitar compromis, mai ales în cazul celor care au avut forme severe de boală, dar şi pe fondul altor afecţiuni, cum ar fi diabetul sau HIV/SIDA. Ce simptome grave prezintă.
- E alertă în România după ce a fost diagnosticat primul pacient cu "ciupercă neagră" din acest an Ce simptome grave prezintă această boală, post-Covid
- Infecția ”ciuperca neagră” face ravagii în întreaga lume
A fost raportat primul caz de infecţie cu "ciupercă neagră" din acest an în ţara noastră. Este vorba despre un bărbat în vârstă care are mai multe comorbidităţi şi a fost operat în urmă cu o săptămână, la Institutul ORL din Capitală.
E alertă în România după ce a fost diagnosticat primul pacient cu "ciupercă neagră"
Bărbatul diagnosticat "ciupercă neagră" se află acum internat pe secţie la Institutul de Boli Infecţioase din Capitală şi primeşte tratament de specialitate. Din nefericire însă, nu există niciun vaccin pentru a preveni această afecțiune care apare, de cele mai multe ori, la scurt timp după infecţia cu SARS-CoV- 2, pe fondul sistemului imunitar compromis, dar şi pe fondul altor boli precum diabet sau HIV.
„Pacientul vârstnic, cu multiple probleme de sănătate printre care şi diabetul zaharat, a avut acum ceva vreme Covid-19. El a fost diagnosticat în altă clinică de ORL unde s-a prelevat o probă bioptică şi diagnosticul anatomo-patologic a fost pus de mucormicoză rino-sinuzală, a fost trimis către Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş pentru tratament medicamentos, antifungic, colegii noştri de acolo ne-au rugat să rezolvăm partea chirurgicală a problemei, lucru pe care l-am şi făcut, practic sub anestezie generală am îndepărtat tot ţesutul invadat de mucormicoză. Ulterior, pacientul a fost retrimis către colegii noştri pentru tratamentul cu antifungic, urmând să fie supravegheat,” a spus doctorul Adrian Marinescu.
Simptome infecție "ciupercă neagră"
Potrivit spuselor specialiștilor, nu doar pacienții care trec prin boala COVID sunt vulerabili la această boală, ci orice pacient cu un sistem imun care nu este competent.
"Această ciupercă poate fi luată de oriunde din mediu. Poarta de intrare este cea aeriană. Un om sănătos va gestiona fără probleme contactul cu această ciupercă. În schimb, un pacient imunosupresat nu va face același lucru."
Infecția a fost identificată la o lună după ce persoanele în cauză s-au vindecat de Covid-19. Cele mai frecvente simptome sunt durerea facială, ptoza palpebrală, scăderea acuității vizuale, pierderea vederii și afectare sinusală cu risc de extindere cerebrală și pulmonară. Boala nu este una contagioasă, iar aceasta nu poate fi transmisă după contactul pe care îl avem cu alte persoane.
Citește și Ce este "ciuperca neagră" sau mucormicoza, boala care face ravagii