Epidemiologii trag semnale de alarmă: “Ne vom confrunta cu o creștere a numărului de forme grave de coronavirus”
Epidemiologii trag semnale de alarmă privind modul în care se va manifesta infecţia de coronavirus în ţara noastră. Potrivit datelor comunicate miercuri, România a depăşit trei săptămâni cu peste 1.000 de infectări zilnice. Acest lucru este îngrijorător, mai ales în contextul în care concediile se termină, şcoala începe, iar sezonul de gripă se apropie.
- Epidemiologii trag semnale de alarmă.
- Ne putem confrunta cu un număr mare de cazuri grave de COVID-19
Potrivit epidemiologilor, perioada următoare se anunţă critică, având în vedere că întoarcerea oamenilor din concedii, începerea şcolilor şi sezonul gripal ar putea înmulţi cazurile grave de coronavirus.
Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, atrage atenţia:
Asta e o problemă. Ne vom confrunta cu un număr crescut de infecții, ce duce la o creștere a numărului de forme grave, a numărul în ATI și a numărului de decese. Ne aflăm într-un proces în care intervin variabile, știm doar punctul de plecare, câteva nu avem cum să le evităm. O primă variabilă, reîntoarcerea oamenilor din concediu, a doua variabilă, redeschidera școlilor, a treia variabilă pe care nu o putem evita, vine toamna, iar răcirea vremii sub 10 grade înseamnă activarea COVID-19.
Potrivit medicilor, sub 10 grade celsius, transmiterea virusului se face mai rapid. Există peste 200 de tipuri de virusuri care produc virozele respiratorii comune, iar acestea pot duce la forme grave de coronavirus.
Medicii atrag atenţia oamenilor să rămână acasă la orice simptom de infecţie respiratorie. În plus, o metodă preventivă ar putea fi vaccinul antigripal.
Cristian Oancea, manager la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, a explicat ce măsuri trebuie respectate, pentru a nu se produce o explozie a cazurilor de coronavirus:
Copiii care prezintă un minim de simptomatologie de viroză, de răceală, nu vor fi duși în colectivitate cum erau duși până acum. Părinții sau bunicii, când se duc să ia copii de la școală, să poarte mască, să păstreze distanțarea fizică. Dacă vor da buluc la școală, fără distanțare fizică, fără măști, ne așteptăm ca în termen de două, maximum patru săptămâni, să avem o explozie de cazuri.