EXCLUSIV / Ele sunt notărițele reținute de DNA! Cum acționa gruparea specializată în falsificarea testamentelor!
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au trimis în fața judecătorilor, cu propunere de arestare preventivă, două notărițe și mai multe persoane fără funcții publice, într-un mega-dosar de furt al unor imobile, prin falsificarea unor testamente.
- Notărițele Lidia Seceleanu și Eugenia Cuțaru au fost reținute de DNA
- Acuzațiile sunt extrem de grave
- Birourile celor două au fost sigilate
- DNA a ridicat mii de documente
Una dintre notărițe este Lidia Seceleanu, despre care SPYNEWS a dezvăluit că deținea ilegal un pistol, iar cealaltă este Eugenia Cuțaru, despre care tot SPYNEWS a publicat faptul că a derulat afaceri dubioase cu „judecătoarea cu epoleți” Carmen Păștin.
Conform informațiilor deținute de reporterii SPYNEWS, notărițele au fost săltate aseară de procurorii DNA, iar birourile acestora au fost sigilate, după ce anchetatorii au ridicat mii de documente. Printre cei reținuți aseară de DNA se află și foști angajați ai celor două inculpate, care susțin că doar au urmat ordinele acestora.
Comunicatul DNA:
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 13 decembrie 2022, a inculpaților:
SECELEANU LIDIA SIMONA, notar public, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- luare de mită (două fapte),
- fals intelectual, comise în formă simplă și continuată (19 fapte),
- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, comise în formă simplă și continuată (16 fapte),
CUȚARU EUGENIA, notar public, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- instigare la fals intelectual în formă continuată (două fapte),
- instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- complicitate la fals intelectual, (patru fapte),
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (patru fapte),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (patru fapte),
Două persoane fizice, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- instigare la fals intelectual,
- instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,
Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea a cinci infracțiuni de instigare la fals intelectual,
Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- instigare fals intelectual (două fapte),
- instigare la abuz în serviciu (două fapte),
- fals în înscrisuri sub semnătură private (două fapte),
- uz de fals (două fapte),
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
Prezenta cauză vizează eliberarea nelegală, de către unele cabinete notariale, în perioada 2019-2022, contra unor sume de bani, a unor certificate de moștenitor, precum și a altor acte care atestau în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile aflate pe raza municipiului București, imobile nerevendicate ori care au aparținut unor persoane fără moștenitori. După obținerea documentelor respective, imobilele erau vândute la prețul pieței.
Concret, în contextul menționat mai sus, inculpata Lidia-Simona Seceleanu, în calitate de notar public, la instigarea și cu complicitatea unor alte persoane (printre care și cele reținute în prezenta cauză - două fiind angajate la cabinetul notarului public Lidia-Simona Seceleanu ) ar fi eliberat în mod nelegal peste 19 certificate de moștenitor care atestau în fals faptul că beneficiarii acestora erau singurii moștenitori ai unor imobile, precum și alte documente (contracte de cesiune, contracte de vânzare cumpărare) prin care, în mod nelegal, li s-ar fi permis unor persoane să achiziționeze terenuri, să înstrăineze părți sociale pe care le dețineau în cadrul diverselor societăți comerciale, etc.
În două dintre cazuri, inculpata Lidia-Simona Seceleanu ar fi primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 2.000 euro pentru a elibera două astfel de certificate de moștenitor ce vizau două apartamente din București.
Celor șapte inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 14 decembrie 2022, urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile un număr de opt inculpați (cei șapte menționați în prezentul comunicat și un altul care se sustrage cercetărilor).
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.
Lidia Seceleanu este cea despre care SPYNEWS a dezvăluit, recent, că deținea ilegal un pistol.
Fragment din articolul publicat de SPYNEWS:
Notărița a rămas fără o armă deținută ilegal, după ce judecătorii au dispus confiscarea pistolului. „Admite propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București. Dispune confiscarea specială a revolverului cu gaze, marca Reck, cu seria de identificare SYUIOOO, de calibru 9 mm, aflat la Camera de Corpuri Delicte din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București — Serviciul Cazier Judiciar, Statistică și Evidență Operativă, conform dovezii nr. 2165885 din data de 16.08.2021, de la intimata Seceleanu Lidia Simona. În baza art. 275 alin.3 C.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Pronunțată în ședință publică azi, 09.06.2022”, a decis instanța.
Articolul integral, aici.
În martie 2013, Cornelia Roxana Oprescu a fost condamnată definitiv la zece ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi fals intelectual. Ea a fost acuzată că ar fi întocmit şi autentificat în fals contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile „fără ştirea adevăraţilor proprietari şi luând în considerare declaraţiile necorespunzătoare realităţii date în faţa sa de martori cu identitate falsă”.
În biroul notarial al Lidiei Seceleanu își face veacul un viitor notar: fiul acesteia, Mikhael Vlad Seceleanu (foto jos), care, deși condamnat penal, a participat la un examen de notar, cu dezlegare de la Ministerul Justiției și de la Uniunea Notarilor Publici din România.
„Stabileşte inculpatului Seceleanu Mikhael Vlad, fiul lui Ghiţă Radu şi Seceleanu pedeapsa de 9 luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de conducere a unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, pe un termen de supraveghere de 2 ani. Dispune amânarea aplicării pedepsei de 9 luni de închisoare, stabilite în sarcina inculpatului pe un termen de supraveghere de 2 ani. Pune în vedere inculpatului obligaţia de a respecta, pe durata termenului de supraveghere de 2 ani, următoarele măsuri de supraveghere: sa se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti, la datele fixate de acesta; sa primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, in prealabil, schimbarea locuinţei si orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum si întoarcerea; sa comunice schimbarea locului de munca; sa comunice informaţii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenţa.
La doar câteva zile după condamnare, pe 18.11.2021, Seceleanu a primit aviz favorabil din partea colegilor mamei sale și din partea reprezentanților Ministerului Justiției, pentru a participa la examenul de admitere în funcția de notar public.
Din păcate pentru actorul Mikhael-Vlad Seceleanu, cu tot sprijinul primit, examenul a fost un eșec total, deoarece acesta nu a reușit să ia decât 4,50, spre deosebire ce colegii care au fost admiși cu nota 9.80.
Pe lângă condamnarea penală, viitorul notar Mikhael Vlad Seceleanu, alias Mikhael May, a ajuns zilele și în atenția Agenției Naționale pentru Combaterea Discriminării, după ce a postat pe pagina sa de Facebook mai multe mesaje scandaloase, etichetând mai multe persoane „țigan infect”, „cioară borâtă”, „gay frustrat” și alte asemenea cuvinte „demne” de statutul de viitor notar public al României. (vezi detalii aici)
Cuțaru a fost implicată și în celebrul dosar al primarilor din Jilava și Snagov. Detalii, mai jos.