Fiul lui Adrian Păunescu, scandal pe bani cu firmele care ar fi „uitat” să-l plătească / Detalii exclusive
Andrei Păunescu a deschis, recent, un proces, împotriva mai multor persoane juridice, printre care și Clubul Rapid, Metrorex și CFR, solicitând ca respectivele companii să îi plătească banii cuveniți.
- În timp ce sora vitregă cere împărțirea averii într-un nou proces, fiul lui Adrian Păunescu își caută dreptatea la tribunal
- Andrei Păunescu a cerut ca mai multe firme private și companii de stat să-i achite banii cuveniți
Andrei Păunescu solicită ca mai multe instituții de stat, precum și firme private, să îi achite banii cuveniți din drepturile de autor moștenite de pe urma tatălui său, Adrian Păunescu. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul București, iar primul termen încă nu a fost stabilit.
Deși dosarul moștenirii înregistrat în urmă cu aproape zece ani nu s-a terminat, una dintre fiicele lui Adrian Păunescu a decis să deschidă un nou proces, împotriva fraților vitregi. Conform portalului instanțelor de judecată, procesul care vizează moștenirea de aproape patru milioane de euro a fost deschis inițial la Judecătoria Ploiești, însă magistrații au ajuns la concluzia că nu este de competența lor, ci a colegilor din Sectorul 1 al Capitalei. „Declină soluţionarea cauzei. Solutia pe scurt: Respinge, ca neîntemeiată, excepţia necompetenţei teritoriale ce a fost invocată de către pârâţi prin întâmpinare. Admite excepţia necompetenţei teritoriale a Judecătoriei Ploieşti invocată din oficiu. Declină competenţa de soluţionare a cererii în favoarea Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti. Fără cale de atac”, a decis instanța, în procesul respectiv.
„Constată că pârâţii au achiesat parţial la pretenţiile reclamantei şi, în consecinţă: Constată că din masa succesorala a defunctului Păunescu Adrian, fiul lui Constantin şi Florica, născut la data de 20 iulie 1943, cu ultim domiciliu în Bucureşti, decedat la data de 05 noiembrie 2010, fac parte autoturismul marca Toyota tipul Land Cruiser 4.2 TDI, cu nr. de inmatriculare ..., nr. de identificare ..., an de fabricatie 2001, nr. de omologare ..., capacitate cilindrică 4164 cmc, serie motor ...., astfel cum este individualizat în cartea de identitate a vehiculului ...; exerciţiul drepturilor de autor morale care se transmit prin moştenire conform art. 10 lit. a), b) şi d) din Legea nr. 8/1996 şi drepturile patrimoniale prevăzute de art. 13 şi art. 25 din Legea nr. 8/1996, rămase de pe urma poetului Adrian Păunescu; sumele colectate de organismele de gestiune colectivă a dreptului de autor, pentru utilizarea operelor poetului Adrian Păunescu, în perioada 2010 – prezent.
Constată că părţile sunt în indiviziune cu privire la autoturismul marca Toyota tipul Land Cruiser 4.2 TDI, cu nr. de inmatriculare ..., nr. de identificare ..., an de fabricatie 2001, nr. de omologare ...., capacitate cilindrică 4164 cmc, serie motor ..., astfel cum este individualizat în cartea de identitate a vehicululu...; la exerciţiul drepturilor de autor morale care se transmit prin moştenire conform art. 10 lit. a), b) şi d) din Legea nr. 8/1996 şi la drepturile patrimoniale prevăzute de art. 13 şi art. 25 din Legea nr. 8/1996; precum şi la sumele colectate de organismele de gestiune colectivă a dreptului de autor, pentru utilizarea operelor poetului Adrian Păunescu, în perioada 2010 – prezent, cu următoarele cote: • reclamantei Păunescu Andreea Mihaela cu o cotă de 27/128 • pârâtului Păunescu Andrei Alexandru cu o cotă de 42/128 • pârâtei Păunescu Ana Maria cu o cotă de 27/128 • pârâtei Păunescu Carmen Natalia cu o cotă de 32/128. Atribuie în natură în coproprietate autoturismul marca Toyota tipul Land Cruiser, împreună cu toate elementele de pasiv ce însoţesc acest bun (impozite, penalităţi, etc) astfel: • reclamantei Păunescu Andreea Mihaela cu o cotă de 27/128 • pârâtului Păunescu Andrei Alexandru cu o cotă de 42/128 • pârâtei Păunescu Ana Maria cu o cotă de 27/128 • pârâtei Păunescu Carmen Natalia cu o cotă de 32/128. Atribuie în natură în coproprietate exerciţiul drepturilor de autor morale care se transmit prin moştenire conform art. 10 lit. a), b) şi d) din Legea nr. 8/1996 şi drepturile patrimoniale prevăzute de art. 13 şi art. 25 din Legea nr. 8/1996, rămase de pe urma poetului Adrian Păunescu, astfel: • reclamantei Păunescu Andreea Mihaela cu o cotă de 27/128 • pârâtului Păunescu Andrei Alexandru cu o cotă de 42/128 • pârâtei Păunescu Ana Maria cu o cotă de 27/128 • pârâtei Păunescu Carmen Natalia cu o cotă de 32/128. Atribuie în natură în coproprietate sumele colectate de UCMR-ADA şi CREDIDAM, în calitate de organisme de gestiune colectivă, pentru utilizarea operelor poetului Adrian Păunescu, în perioada 2010 – prezent, astfel: • reclamantei Păunescu Andreea Mihaela cu o cotă de 27/128 • pârâtului Păunescu Andrei Alexandru cu o cotă de 42/128 • pârâtei Păunescu Ana Maria cu o cotă de 27/128 • pârâtei Păunescu Carmen Natalia cu o cotă de 32/128”.
În ultima declaraţie de avere, depusă în calitate de senator, în 2008, Adrian Păunescu figura ca proprietar pe nouă terenuri şi a tot atâtea clădiri. Cele mai importante terenuri erau cele agricole, în comuna Bârca, judeţul Dolj (aproximativ 20 de hectare), în timp ce din rândul clădirilor deţinute se detaşa, ca valoare, casa din Capitală, de pe strada Dionisie Lupu, evaluată la cel puţin un milion de euro. Alături de aceasta din urmă, Păunescu mai deţinea trei apartamente (Bucureşti, Vatra Dornei şi Craiova), două case de locuit (Bârca şi Tâncăbeşti) şi trei case de vacanţă (Breaza, Roşia Montană şi Bragadiru). Un capitol important al declaraţiei consta în prezentarea bijuteriilor familiei, a tablourilor şi icoanelor lăsate moştenire, estimate la 22.000 de euro.
Conform adevarul.ro, cea mai importantă parte a veniturilor lunare ale lui Adrian Păunescu provenea din salariul său anual de senator al României, în valoare de 53.433 de lei. La acesta se adăugau bani obţinuţi în calitate de profesor universitar (17.513 lei) şi director asistent al Fundaţiei Culturale „Iubirea" (6.324 lei).